Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е вредно колата да се кара на къси разстояния

20 октомври 2022, 17:36 часа •
Реклама

Експлоатацията на автомобил в градски условия има своите специфики. В повечето случаи това са кратки пътувания - до работата или магазина. Автомобилните производители обаче приравняват шофирането на къси разстояния с шофирането при тежки условия. Каква е причината?

Кратките пътувания до 10-15 километра имат пагубен ефект върху ключови компоненти на автомобила и могат да развалят двигателя и акумулатора. На първо място, при къси пътувания двигателното масло няма време да се загрее достатъчно и съответно лошо смазва частите на двигателя с вътрешно горене, което естествено намалява неговия ресурс.

Освен това, когато двигателят изстине, особено през студения сезон, вътре се събира конденз. Той няма време да се изпари и се натрупва в маслото, образувайки емулсия. При стартиране на двигателя на “студената" смес в горивната камера не е напълно развита, така че остатъците се отлагат върху буталната група и свещите, образувайки сажди.

При дизелови автомобили филтърът за твърди частици се почиства сам, когато изпускателната система се нагрее до определена температура. При кратки пътувания системата няма време да се загрее и филтърът може да коксува. Освен това, при движение на студен двигател разходът на гориво се увеличава с поне 15 - 20%.

По време на периоди с висока влажност - през есента и пролетта, в кабината се натрупва конденз, който няма време да се изпари при кратки пътувания. Това може да доведе до образуване на мухъл и окисляване на жиците на електрическата система.

Освен това шофирането на къси разстояния е вредно за акумулатора. Обикновено той се зарежда по време на шофиране. Това не се случва при кратки пътувания, така че една хубава сутрин колата може просто да не запали.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес