Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасно да се пълни резервоара с бензин в жегите

04 юни 2024, 06:23 часа

Топлото време настъпва, а с него се увеличават предизвикателствата пред шофьорите, свързани с техните автомобили. В жегата много от системите работят при сериозно натоварване, което може да се превърне в проблем, категорични са експерти, които предупреждават за какво трябва да се внимава.

Реклама

Какво не бива да оставяте в автомобила?

На първо място не се препоръчва да се пълни резервоара с бензин догоре. Причината е, че съществува риск от повишаване на вътрешното налягане в резервоара, след което горивото може да се изцеди през вентилационния клапан. И така то попада на места, където може да причини сериозни проблеми.

Високите температури също така могат да повлияят негативно на гумите на вашия автомобил. Под въздействието на пряка слънчева светлина структурата на самата гума се променя, появяват се пукнатини по страничните повърхности и сцеплението с пътя намалява. За да се избегнат подобни проблеми, се препоръчва да не оставяте колата на пряка слънчева светлина за дълго време в особено горещ ден.

Още: Какво да направи, ако двигателят прегрее?

За да предотвратят повреди на климатичната система, експертите съветват винаги постепенно да се намалява температурата в купето. Добре е салонът да се проветрява преди пътуване. Веднага щом условията в кабината се нормализират, трябва да се включи режим на рециркулация. Тези мерки ще помогнат за удължаване на експлоатационния живот на климатичната система.

Как много шофьори убиват съединителя на колата си

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес