Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместникът на Humvee поема наряда през 2020 г.

18 април 2016, 10:23 часа • 2333 прочитания

Причината е, че Lockheed Martin не спира да подава жалби срещу победителя в търга за новия многоцелеви автомобил на армията на САЩ.

Търгът за наследник на ветерана се проведе през август 2015 г. Три компании дадоха своите предложения, които да заменят поостарелият вече HMMWV. Това бяха AM General (създателите на Humvee), Lockheed Martin и Oshkosh. Договорът бе спечелен от Oshkosh. Сделката между компанията и армията на САЩ е на стойност $6,7 млрд. за първоначалните 17 000 бронирани машини JLTV. Ако те се докажат на бойното поле, военните може да развържат кесията до $30 млрд. за още автомобили.

Това обаче хич не се харесва на губещите Lockheed Martin. Според Defense News, компанията е подала протест срещу решенията две седмици след търга, но той е отхвърлен през декември. Lockheed Martin продължават делото във Федералния съд, като целият проблем е, че Oshkosh не може да работи по проекта си, докато текат съдебни процедури. Това означава, че Oshkosh изостава, което е причината Oshkosh joint light tactical vehicle (JLTV) да излезе на бойното поле в края на 2019 или началото на 2020 г.

Представен през 1984 г., Humvee е размножен до 281 000 бройки към днешна дата. Каквото е имал да доказва – той го е направил. Скоро караула ще поеме Oshkosh JLTV.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес