Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властите в Италия искат да продадат няколко автомобилни марки на Китай

17 юли 2024, 12:36 часа • 2856 прочитания

Китайските производители могат да получат права върху редица италиански автомобилни марки. Както съобщава Il Sole 24 Oro, правителството на Италия разглежда възможността за правна конфискация на неизползваните автомобилни стоки с последващите продажби на заинтересованите китайски компании.

Stellantis заплаши да закрие завода си във Великобритания

Това обаче ще стате при условие, че тези брандове се предлагат в представителствата в Италия и производството им бъде локализирано. По-специално, става въпрос за две марки - Innocenti и Autobianchi, които принадлежат на концерна Stellantis и не са използвани от 90-те години на миналия век.

Първата от дете марки - Autobianchi, съществуваше от 1955 г. до 1995 г., като произвеждаше модели от среден клас на агрегатите Fiat. През 1968 г. брандът беше продаден на Fiat и започна производството на седана A111, който бързо набра популярност, а на пазарите в Италия се продаваше под бранда Lancia.

Още: Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

Имаше слухове, че Autobianchi може да бъде възроден като конкурент на Dacia — италианците разглеждат вариант за производство на семейство бюджетни автомобили за пазара на Източна Европа. Това така и не се случи, и сега Autobianchi може да бъде продаден на китайците.

Същата участ може да постигне и друг „спящ“ италиански бренд — Innocenti. През годините той си е сътрудничил с компанията British Leyland, като произвеждаше автомобили по неин лиценз. Плод на това партньорство стана хот-хечът Innocenti De Tomaso Mini от 1977 година.

 

Германски министър неочаквано защити китайските електромобили

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес