Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три пожара за месец отново повдигат въпроси за безопасността на електромобилите

22 август 2024, 15:25 часа • 1457 прочитания

През последния месец най-малко три пожара, включващи електрически автомобили, нашумяха в Южна Корея, като всеки беше причинен от различна марка. Тези инциденти предизвикаха редица дискусии и повдигнаха нови въпроси относно безопасността на електрически превозни средства.

Още: ЕС: Има опасност Европа да загуби надпреварата за батериите

По-рано този месец Mercedes-Benz EQE се запали в подземен паркинг на 32 километра от Сеул. Резултатът беше катастрофален - повредени са 140 автомобила, а 23-ма души влязоха в в болница след вдишване на дим.

Пет дни по-късно историята се повтори. Този път „виновникът“ е Kia EV6, който избухна при зареждане на друг паркинг. Пожарникарите бързо овладяха огъня за около час и половина, а подозренията са, че причината е повреда в батерията на Kia (това не е официално, тъй като случаят още се разследва).

Tesla също попадна в заплавията в медиите, след като гасенето на запалил се Model X по време на пътуване отне повече от 4 часа. И това отново се случи в Южна Корея, където много хора вече са в паника заради инцидентите.

Има ли поводи за паника?

Често срещани ли са пожарите в електрически превозни средства? Въпреки, че по пътищата на Южна Корея през 2023 г. са се движили 544 000 електрически превозни средства, в страната са отчетени само 157 пожара с тях за периода 2019-2023 г. Това е на фона на 12,31 млн коли с ДВГ, при които за същия период са регистрирани 10 950 пожара.

Това означава, че статистически задвижван с бензин автомобил е три пъти по-вероятно да попадне в пожар, отколкото електрически автомобил с батерии. Така че защо е тази паника?

Още: Peugeot е-2008 - увеличена мощност и подобрени маниери (тест-драйв)

Пожарите на коли на батерии не са много лесни за гасене. Може да са необходими хиляди литри вода и безброй часове за надеждно потушаване на пожар в електрически автомобил. Някои модели дори се потапят във вода за продължителен период от време, за да се предотврати повторното запалване на огъня на батерията. Тази ожесточена битка предизвика прекомерна паника сред обществеността и дори някои собственици на електромобили.

Пожарникари разкриват, че никога не им се е налагало да използват повече от 250-500 галона вода (1-2 тона) вода за гасене на кола с ДВГ. Това количество обаче не е достатъчно при електромобил, където се налага и затваряне на пътя (ако колата е пламнала в движение), при това в продължение на часове. Проблемът при електромобилите е, че те може да изглеждат като загасени, но огънят от батерията да се възобнови по-късно.

В същото време рекламите за продажби на употребявани електрически автомобили сега се увеличават. Според местните медии, корейският пазар на коли на старо, задвижвани на ток, е нараснал със 184% след първите два пожара. И 10 % от новите предложения за продажба са на автомобили от марката Mercedes-Benz EQ, какъвто се запали на паркинга.

Средната цена на тези употребявани коли също бързо пада. Encar - местна платформа, съобщава, че употребяваните модели Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6 са поевтинели с 1,97% спрямо юли, а моделите Tesla 3 и Y са поевтинели с 3,36%, което е „по-висок от средния спад в цените на употребяваните вносни автомобили“.

Какво мерки се взимат?

Миналата седмица високопоставени южнокорейски служители се събраха, за да обсъдят спешна реакция на неотдавнашните пожари на електрически превозни средства и да облекчат настоящите обществени опасения. В резултат на това те призоваха производителите на автомобили да разкрият доставчиците на своите батерийни клетки, за да помогнат за изграждането на обществено доверие.

Така Mercedes разкри, че използваните клетки са доставени от LG Energy Solution (LGES), CATL, SK и Farasis Energy. Hyundai, Kia и Genesis използват клетки, доставени от LGES, SK и CATL. Tesla казва, че нейните превозни средства използват клетки от LGES, Panasonic и CATL. Въпреки че се твърди, че запалилият се Mercedes е бил оборудван с клетки, вероятно доставени от Farasis, не се знае точно кои клетки са били използвани в Kia и Tesla, които също се запалиха.

Снимка: Twitter

Властите също планират да наложат задължително ограничение за максимално натоварване на превозните средства, което е противоречива мярка. Насоките на столичното правителство на Сеул ще ограничат нивото на зареждане (SoC) на електрическо превозно средство до 90% за влизане в подземен паркинг. По същия начин, електрически превозни средства с DC бързи зарядни устройства ще могат да зареждат само до 80%.

Учени и експерти не вярват

Местните собственици на електрически автомобили и експерти не са убедени, че тези контрамерки ще помогнат.

„Прекомерното натоварване не е определящият фактор при пожар“, каза Юн Уон-Суб, професор в университета Sungkyunkwan, който преподава енергийни науки и ръководи изследователски център за батерии, управляван съвместно от Samsung SDI.

Още: Корабът Felicity Ace може да е потънал заради гръмнала батерия на Porsche

„Електрическите превозни средства са проектирани от самото начало, така че никога да не достигнат пълно зареждане, дори ако на таблото пише, че са 100 процента. Аргументът, че батериите представляват по-голям риск от пожар, когато са напълно заредени", допълва ученият.

Междувременно производителите на автомобили се борят да си възвърнат общественото доверие, което е критично, тъй като продажбите на електромобили не тръгват според очакванията. Mercedes, Hyundai, Kia и Genesis предлагат безплатни прегледи на своите клиенти, за да се уверят, че акумулаторите им са в добро работно състояние.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес