Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шофьори се оплакаха от най-досадните опции в колата

16 юли 2024, 15:06 часа • 790 прочитания

Автомобилните производители се опитват да оборудват своите автомобили с максимален набор от опции. Някои от тях обаче почти не се използват от собствениците или дори предизвикват дразнене. Експерти от портала njcar проучиха отзивите на шофьорите и съставиха Топ 5 на най-противоречивите системи и опции.

Новите автомобили са пълни до горе с електроника и инженерите работят неуморно, за да намалят излишното тегло на автомобила. Маркетолозите от своя страна допринасят за оптимизиране на разходите. Всичко това поражда ненужни на пръв поглед решения, от които има желание да се отървете.

Например системата ESP може да бъде неудобство, особено когато колата затъне в кал, тъй като не при всички машини може да се деактивира напълно. Шофьорите са принудени да прибягват до различни методи за изключване на тази системата, което също създава проблем.

Още: Защо не се препоръчва да караме със зимни гуми през лятото?

Недоволство предизвиква факта и липсата на пълноценна резервна гума. В последно време производителите обаче все по-често предлагат като решение временна резервна гума - т.нар. „патерица“. Шофьорите са изправени пред ограниченията на това решение, особено когато трябва да използват превозното средство в дъждовно време, което може да увеличи риска от злополука.

Широките задни колони и тесните стъкла също предизвикват недоволство сред водачите заради лошата видимост.

Кои са 10-те най-важни функции в оборудването на автомобила?

Оплаквания има и от стандартните навигационни системи в автомобилите, тъй като те имат по-ниска функционалност от съвременните смартфони, които редовно се актуализират. Това води до чести повреди в автомобилната навигация, неспособна да вземе предвид новите пътища и да създаде оптимални маршрути.

Също така съвременните автомобили постепенно губят физически бутони на предния панел. Цялата им функционалност е прехвърлена на огромни сензорни екрани, което неизменно предизвиква раздразнение сред шофьорите. За да активират желаната функция, шофьорите трябва безкрайно да превъртат различни менюта, което също може сериозно да засегне безопасността на водача и пътниците.

Още: 5 храни, които трябва да се избягват, докато се шофира

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес