Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблем при паркиране, който много шофьори подценяват

26 август 2024, 16:25 часа • 17213 прочитания

Управлението на автомобил с автоматична скоростна кутия може да изглежда непознато за някои шофьори, но всъщност е много просто и интуитивно. Колата започва да се движи веднага след като водачът освободи педала на спирачката, което ви позволява да маневрирате на паркинг с минимална скорост, без да натискате газта. Звучи лесно? Да, но има важни нюанси, с които водачът трябва да се съобразява.

Какво заплашва автоматика, ако не се поставя ръчната спирачка на наклон

Например, всеки знае, че за да спрете кола на паркинг, трябва да превключите скоростната кутия в режим „P“ (Паркиране). Някои шофьори обаче правят грешката да превключат трансмисията на „P“, преди колата да е спряла напълно. Това причинява внезапно спиране, което натоварва компонентите на трансмисията и може да доведе до бъдеща повреда. Първо трябва да спрете напълно и едва след това да превключите режима на „P“.

Снимка: Auto.Mail

Друг важен момент е използването на ръчната спирачка. Много шофьори възприемат режима „P“ като заместител на ръчната спирачка и не го използват. На равна повърхност това не създава проблеми, но ако колата е оставена на наклон, елементите, блокиращи трансмисията, са подложени на прекомерно натоварване, което може да доведе до тяхната повреда или дори блокиране на трансмисията.

Още: Основните грешки, които се допускат при смяна на свещите

Понякога проблемът може да стане доста сериозен. Връщайки се към колата и опитвайки се да преместите селектора от „P“ на „R“ или „D“, може да срещнете съпротива или да почувствате силно дръпване след отключване. При автомобили с електронен селектор на скоростите ще забележите само дръпване. Това е знак, че заключването на трансмисията е претоварено и може да не се отключи следващия път.

Най-лошото е, ако скоростната кутия изобщо не превключи от „P“ на друг режим. Това означава, че трансмисията е напълно блокирана. Прилагане на сила тук няма да помогне, а при колите с електронен селектор изобщо няма възможности за маневриране.

Още: Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Единственото решение в такава ситуация е да се опитате да свалите напрежението в системата. Най-лесният начин да направите това е да бутнете леко колата нагоре по хълма. Това трябва да се прави внимателно, тъй като прекомерното движение може да доведе до ново напрежение в обратна посока. На стръмни склонове това може да е почти невъзможно да се направи ръчно, но опитът за теглене с друго превозно средство може да създаде още повече стрес. Във всеки случай ще е необходима помощта на втори човек.

По-добре е да се предотврати един проблем, отколкото да се реши. Затова шофьорите, управляващи кола с автоматични скорост, трябва да развият един прост навик - след като колата спре, да задържат крака си на педала спирачката и да дръпнат ръчната спирачка. Това ще му позволи да държи колата на място. Едва след това селекторът се премества в режим „P”.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес