Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Peugeot 3008 иска короната в най-оспорвания сегмент (ТЕСТ-ДРАЙВ)

29 юли 2024, 09:13 часа • 2133 прочитания

Сегментът на кросоувърите със средни размери на европейския пазар е един от най-оспорваните. Това кара производителите да хвърлят много усилия в него и Peugeot не прави изключения. Новото поколение на 3008 вече е на пазара, като с него французите са си поставили доста амбициозна цел. От една страна той трябва да се конкурира с отличниците по продажби Nissan Qashqai, Kia Sportage и Ford Kuga, а от друга да си съперничи и с премиум-модели като Audi Q3 и Mini Countryman (поне в началните им версии)

Peugeot 3008 е изцяло ново, като използва платформата, разработена от концерна Stellantis, наречена STLA-Medium. Тя беше създадена за изцяло електрически превозни средства, но френският модел се предлага и с бензинов двигател - в случая „мек“ хибрид. На по-късен етап ще се появи и „зареждащ“ се хибрид (PHEV).

Снимки: Илия Стоименов

Каросерията на електрическия вариант и на този с ДВГ са идентични, но подът и окачването са различни (а също така и цената). Очаквано, заради задвижващата система и батерия електромобилът тежи доста повече (около 500 кг) в сравнение с хибрида.

Още: Революционно: Peugeot променя волана в автомобилите си (ВИДЕО)

Като цяло, Peugeot 3008 е много важен модел за французите. Благодарение на впечатляващия си дизайн и изящен интериор, предишното поколение на модела помогна много за възхода на марката през последните години. Сега неговият наследник продължава този стил, като се подобрява във всички отношения и прави прехода по-гладък.

Най-очевидната разлика е формата на автомобила - той вече е SUV-фастбек, която е далеч по-аеродинамична от тази на предшественика и заедно със спойлера на покрива помага за намаляване на въздушното съпротивление. Така се намалява разхода на енергия при електрическата версия и се увеличава пробега. Съответно хибридът харчи по-малко гориво.

В случая това „мек“ хибрид, с 48V система с малка батерия. Целта е да се постигне разход на гориво като при дизел, но с по-малко замърсяване и по-малко шум. В основата на системата е 1,2-литров бензинов турбомотор с 3 цилиндъра, което е съчетан с нова 6-степенна автоматична кутия с двоен съединител с интегриран електрически мотор.

От Peugeot винаги са твърдели, че правят автомобили за шофьори. В случая ускорението от 0 до 100 км/ч не е впечатляващо, тъй като отнема над 10 секунди, но пък за сметка на това нещата се случват много по-тихо спрямо предшественика, а и ролята на електромотора, който помага при потегляне, също не трябва да се пренебрегва.

Още: Peugeot e-3008 вече е с гаранция от 8 години

Новото 3008 си е типичен семеен автомобил. Смяната на поколенията не е променила размерите. Съответно и пространството в салона е същото. Мястото за краката отзад не е голямо, но е напълно достатъчен. Промяната на формата не вреди на пространството над главата, а освен това в салона има някои удобни места за съхранение на различни вещи.

Огромният извит екран на екрана и комуникационната система са разработка на системата i-Toggle на Peugeot и са лесни за използване, като предлагат възможности за настройване на голям брой персонализирани оформления и преки пътища за достъп до различни функции.

Това, което обаче прави отлично впечатление, са самият дизайн на кабината, както и качеството на материалите, което е много високо. 3008 е изискан и тих, вози добре и е много удобен за пътуване на дълги разстояния. Интериорът превъзхожда почти всички конкуренти като качество, но въпреки това е интересен и модерен, като оборудването е лесно за използване.

Що се касае до цените на модела, в България те стартират от 65 358 лева за ниво на оборудване Allure и достигат 72 290 лева за по-високото GT. Електрическият вариант струва съответно 99 691 и 106 777 лева. Между двата варианта ще се настани PHEV, който ще излезе по-късно тази година.

Още: Peugeot 3008 е кола на годината в Европа

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес