Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обърнете и се върнете - какво трябва да спре един шофьор?

22 август 2024, 15:05 часа • 922 прочитания

Когато видите локва или наводнен път пред вас, трябва да помислите дали сте сигурни в дълбочината на водното препятствие и какво може да има под водата. Най-добрият съвет е, ако имате възможност, обърнете се и поемете по различен път. В дълбока локва загубата на регистрационен номер, например, може да е най-малкият проблем. Шофирането в твърде дълбока дупка обаче може да доведе до значителни разходи, включително сериозни щети на двигателя или турбокомпресора, категорични са механици.

Лекар: Шофирането в жегата - по-опасно от карането по лед

Освен ако не карате SUV, който обикновено има по-голяма дълбочина на газене, най-добре е да не рискувате. Автомобилите са защитени от вода, когато вали, но внезапното изтичане на течност може да причини значителни щети. Ако не е възможно да избегнете локва, влезте във водата с ниска скорост, за да избегнете образуването на вълни и поддържайте високи обороти на двигателя. Не спирайте и не изключвайте двигателя - докато работи, водата няма да влезе в изпускателната система.

Преди да влезете в локва, опитайте се да прецените нейната дълбочина, като наблюдавате другите шофьори около вас. Дълбочината на брод за SUV може да варира от 30 до 100 см, но за леките автомобили този параметър обикновено не е посочен и дори слой вода от 30 см може да причини щети.

Още: Как бързо да охладите купето на колата без климатик?

Ако двигателят започне да трепти при навлизане във вода, това може да означава, че водата е навлязла във всмукателната система през ниско монтирания въздушен филтър. Това може да причини повреда на клапаните, биелите или коляновия вал.

Водата в маслото може да доведе до блокиране на двигателя и ремонтът ще струва сериозна сума. Водата може също да повреди електрическата система на автомобила, причинявайки късо съединение или необходимост от подмяна на елементи като алтернатора или сензора за въздушен поток.

В допълнение, водата може да засегне горещи части на автомобила, като спирачни ротори, които могат да се изкривят или спукат и да причинят повреда на катализатора или турбокомпресора. Шофирането в дълбока вода може да доведе до загуба на защитни панели и корозия на части от превозното средство, които обикновено не влизат в контакт с вода.

Трябва също да внимавате за явления като аквапланинг и воден удар. Аквапланингът може да възникне дори в плитка вода на пътя, когато гумата няма време да източи водата, което води до загуба на контрол над превозното средство. В същото врече „воден удар“ възниква при навлизане във вода с висока скорост, което може да причини силен поток вода, причиняващ щети. Ако не сте сигурни за дълбочината на водата, по-добре се обърнете и поемете по различен маршрут.

Още: Защо пътуването зад камион е опасно?

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес