Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-интересното от Stellantis на автосалона в София

16 октомври 2024, 10:15 часа • 442 прочитания

Само две са сериозните автомобилни изложения в Европа през тази година – в Париж и в София. И двете са през октомври, като българското е последното за 2024 г. То отваря врати да посетители в събота (19 октомври) и ще работи до следващата неделя (27 октомври), като традиционно се провежда в Интер Експо Център.

Peugeot e-3008 вече е с гаранция от 8 години

В залите ще бъдат изложени над 200 експоната, като близо 40 са изцяло електрически, а повече от 100 са оборудвани в хибридно задвижване. Премиерите на нови модели са 50, като посетителите ще имат възможност да видят и някои суперколи, непоказвани досега у нас. А един от закупилите билет за автосалона ще си тръгне с чисто нова кола, като ще може да избира от общо 12 модела.

Снимка: Peugeot

Сред най-активните участници в салона е групата Stellantis, като лидерът по продажби в нея - френската марка Peugeot, ще покаже общо 7 свои автомобила. Два от тях - новите 3008 и 5008, записват премиери, като освен тях посетителите ще видят още 2008 SUV, 208, 308, 408 и 508 PSE.

Още: Peugeot показа 12 електрически модела наведнъж

Всеки от изложените има хибридна и 100% електрическа версия. Това затвърждава пътя на марката пълна към електрификацията и нулеви вредни емисии в цялото бъдеще. Планът е през 2030 г. 100% от моделите на марката, продавани в Европа да бъдат напълно електрически. Още от 2023 г. всички автомобили на Peugeot са електрифицирани, т.е. задвижвани от двигатели, които са електрически, хибридни, Plug-In хибридни или захранвани от водородна горивна клетка.

Снимка: Peugeot

Именно отбелязващите премиери на автосалона в София UV-модели 3008 и 5008 са първите автомобили на Stellantis Group, които получават изцяло нов хибриден двигател със 136 к.с., способен да намали разхода на гориво с до 15 %.

Силно участие има и друга марка от групата Stellantis - FIAT. Пред публиката в България ще дебютира FIAT 600, който беше представен само преди 3 месеца. Очаквано на щанда на FIAT ще присъства и легендарния 500е. Емблематичният малък градски автомобил, който се предлага в изцяло електрическа версия, блести с премиум оборудване, уникално JBL озвучаване с 4 виртуални стаи за изключително музикално преживяване и специална допълнителна врата за лесен достъп до задните места.

Снимка: Fiat

През 2024 г. спортното подразделение Abarth празнува 75 години от създаването си, като юбилеят беше отбелязан със специална версия на модела 695, лимитирана до 1949 броя, кореспондиращи с годината, в която скорпионът се появява на пътя. Последният екземпляр от тази знакова версия ще зарадва посетителите на Автомобилен салон София и ще донесе екзотична спортна нотка на щанда на марката.

Още: Peugeot 3008 иска короната в най-оспорвания сегмент (ТЕСТ-ДРАЙВ)

Легендата Alfa Romeo също е подготвила сериозно представяне, като засега можем да разкрием един от експонатите, който сам по себе си заслужава специално внимание. Става дума за един от най-динамичните и спортни SUV модели на планетата, а именно Stelvio Quadrifoglio, който се задвижва от 2,9-литров битурбо V6 двигател, чиято мощност наскоро беше допълнително увеличена до 520 конски сили.

Снимка: Citroen

Сред премиерите на автосалона е и новият Citroen C3, който дебютира с бензинов двигател и с изцяло електрическо задвижване, като двата варианта не се различават на външен вид. Малкият френски автомобил е един от 12-те, от които победителят в томболата с билетите ще може да избира.

Peugeot e-3008 вече е с гаранция от 8 години

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес