Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летящият автомобил получи разрешение за САЩ

27 юни 2016, 12:45 часа • 3448 прочитания

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA) разреши на американската компания Terrafugia да получи сертификат да използане на летящия автомобил TF-X. От компанията-производител съобщиха, че властите дори са направили известен компромис, тъй като TF-X се е оказал по-тежъщ и по-бърз от летателните апарати, предназначени за спортни цели.

Според правилата сертификат за лек спортен самолет в САЩ могат да получат само летателни апарати с тегло не по-голямо от 598,7 кг. и със скорост на сриване до 83 км/ч. Последното означава загуба на подебна сила заради нарушаване на нормалния въздушен поток и води до рязка смяна на височината на летене. Теглото на TF-X е 816,5 кг., а скоростта при сриване – 100 км/ч.

Макар че първоначално Terrafugia искаше да създаде собствен летящ автомобил, който да отговаря на изисквания за спортни самолети, тези планове претърпяха промени заради изискванията за безопасност. Това наложи увеличение на теглото с 23,6 кг. Други 120,1 кг. тежат стандартните автомобилни системи като кормилно управление, окачване и трансмисия. Допълнително е монтиран и парашут, с който машината да се приземи в случай на авария.

Очаква се TF-X да може да развива максимална скорост от 324 км/ч и да изпълнява полети на разстояние до 787 км. Машината на Terrafufia не се нуждае от писта, тъй като излиза и каца вертикално като хеликоптер. Задвижването е поверено на хибриден агрегат, в който влиза стандартен двигател с вътрешно горене с мощност 300 к.с. Той използва помощта на 2 електромотора, генериращи по 600 к.с. Те се използват само при излизане и кацане, като ползват енергия акумулатори, които се зареждат в електропреносната мрежа, както и от двигателя с вътрешно горене.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес