Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трябва да загрява двигателят на автомобила в студа?

11 ноември 2022, 17:01 часа
Реклама

Първите студове вече настъпват и шофьорите трябва да загряват двигателя на колата по-дълго, преди да потеглят. Експертите от изданието New Cars разкриват защо дългата работа на празен ход на двигателя с вътрешно горене може значително да намали ресурса му.

Факт е, че в този режим на работа на двигателя с вътрешно горене почти всичките му части се износват много по-бързо. Това се отнася за буталната група, маслената помпа, охладителната система, газоразпределителната и изпускателната система.

Например, при ниски обороти на двигателя, налягането на моторното масло в системата намалява, което допринася за така наречения „маслен глад” и за по-бързото износване на елементите на задвижващия агрегат.

Също така, когато двигателят с вътрешно горене работи на празен ход, запалителните свещи се покриват по-интензивно със сажди, което води до увеличаване на разхода на гориво. На празен ход страда и катализаторът на изпускателната система, който може да прегрее в този режим.

Особено опасно е твърде дългата работа при ниски скорости за двигатели с турбокомпресор, тъй като техният ресурс е много по-малък от този на атмосферните мотори, като е ограничен до определен брой часове.

Затова и експертите са категорични, че загряването на двигателя е необходимо, но не трябва шофьорите да се увличат по него . Продължителната работа на празен ход допринася за промяна в свойствата на двигателното масло, което в бъдеще ще трябва да се сменя по-често от препоръчаното от производителя. Затова моторът не бива да се оставя да работи на място повече от 5-10 минути.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес