Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайци отмъкнаха от Tesla огромен договор с Uber

05 август 2024, 13:49 часа • 873 прочитания

Китайският производител BYD отне гигантски договор с Uber от Tesla. През януари тази година таксиметровият агрегатор обяви споразумение с компанията на Илон Мъск, като закупуването на електрически превозни средства трябваше да демонстрира „зелена“ стратегия за намаляване на емисиите.

Осъдиха Uber да плати на френски шофьори обезщетение от 20 млн. евро

Продуктите на Tesla трябваше да се използват по целия свят - в Европа, Латинска Америка, Близкия изток, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Във всички тези страни обаче такситата Uber ще бъдат закупени от BYD.

Става въпрос за доставка на 100 000 електрически превозни средства за частен транспорт. Партньорството между Uber и BYD ще бъде многогодишно, като първите китайски автомобили с ливреи ще се появят в Европа и Латинска Америка с перспективата за разширяване на други пазари - с изключение на САЩ. Условията и финансовите аспекти на споразумението не са оповестени.

Още: До 2030 г. мощен автомобилен пазар ще превземе 1/3 световния

Защо обаче китайският BYD привлече американски бизнесмени? Според CarNewsChina - возещо автомобилно издание от Китай, Uber и BYD планират да работят заедно върху самоуправляващите се автомобили и интегрирането на технологии за автономно шофиране в платформата за събиране на таксита. Страните искат да „направят екологичния транспорт достъпен и достъпен за всички“. Водачите на електрически автомобили ще бъдат стимулирани с отстъпки за поддръжка, преференциален лизинг и субсидии за зареждане.

Закупуването на 100 000 електрически превозни средства е сериозна сделка и BYD може да предложи на Uber по-атрактивни условия. Например, при закупуването на двуетажни електрически автобуси за Лондон, офертата на китайската марка се оказа с 20% по-изгодна от тези на конкурентите.

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес