Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между цветовете на антифриза и може ли да се смесват?

12 октомври 2024, 09:05 часа • 3348 прочитания

Антифризът (охлаждащата течност) предпазва двигателя от прегряване. Антифризът за автомобили се състои от смес от вода и етиленгликол или пропиленгликол, като той може да бъде с различен цвят. Затова и логично възникват въпросите има ли разлика охлаждащите течности и могат ли да се смесват, ако са с различен цвят?

Още: Как капачката на разширителния съд за антифриза убива двигателя

Етиленгликолът е токсичен, но външно изглежда като вода. Следователно течността е специално боядисана в ярки предупредителни цветове. Багрилата придават на антифризите флуоресцентни свойства. Съответно мястото на изтичане на охлаждаща течност може лесно да се определи по цветната локва, а когато се освети с ултравиолетова лампа, течността свети, разкривайки местата на изтичане.

С помощта на различни цветове антифризите се отличават по технология на производство и вид. За европейските производители цветът на антифриза показва техния клас. Той се дублира върху кутията и е посочен в документите на автомобила. Повечето автомобили използват течности от класове G 11, G 12, G 12+ и G 13. Всеки антифриз е предназначен за определен вид двигател.

Още: Какво трябва да се направи с колата преди настъпването на есента

Синьо, зелено - клас G11, най-често срещаният тип, предназначен за двигатели с естествено пълнене (атмосферни).

Червено, розово - клас G12, използва се за високооборотни и температурно натоварени двигатели с турбокомпресор. Използва се от Ford, Renault, Hyundai-KIA, Volvo и други производители.

Жълт, оранжев - клас G13, предназначен за форсирани или спортни двигатели на автомобили и мотоциклети. Съдържа пропиленгликол, така че е по-малко токсичен и по-скъп.

Не можете да смесвате антифриз с различни цветове.

Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес