Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пестим гориво в жегите?

15 юли 2024, 13:34 часа • 902 прочитания

Отпускарският сезон е в разгара си, което означава, че разходите за гориво се покачват. Експерти разкриват как да пестите гориво през лятото.

Много хора вярват, че изключването на климатика в горещо време автоматично пести гориво, но това твърдение не винаги е вярно. В задръстванията, например, изключването на климатика всъщност не намалява разхода на гориво. Но когато шофирате, отворените прозорци увеличават съпротивлението на вятъра и следователно увеличават консумацията на енергия на двигателя и следователно консумацията на бензин.

Рязкото ускорение и спиране са врагове на икономичното шофиране. Затова и експертите съветват да се движите плавно, като постепенно набирате скорост, а преди светофар я намалете, когато се намирате на разстояние.

Още: С каква скорост да карате, за да пестите гориво?

Неправилното налягане в гумите е друг фактор, който влияе негативно върху разхода на гориво. Поради това контактната площ между гумата и пътната настилка се увеличава, което води до повишено триене и в резултат на това ненужна загуба на бензин. Проверявайте редовно налягането в гумите си, като следвате препоръките на производителя на автомобила.

Също така планирайте оптималния маршрут за вашето пътуване, като вземете предвид задръстванията. Избягвайте задръствания и допълнителни километри, като комбинирате няколко дейности в едно пътуване, ако е възможно.

Защо колата може да харчи повече гориво през лятото

Извършвайте редовна поддръжка на автомобила: сменяйте масло и филтри, следете състоянието на двигателя и други важни компоненти. Добре поддържаният автомобил работи по-ефективно, което означава, че използва гориво по-икономично.

Опитайте се да зареждате сутрин или вечер, когато температурата на въздуха е по-ниска. Факт е, че това води до намаляване на изпарението на бензина и увеличаване на количеството му в резервоара.

Още: Как да изчислите разхода на гориво, от какво зависи той и може ли да пестите от него

Спазването на ограничението на скоростта е не само гаранция за безопасност, но и начин за намаляване на разходите за бензин. Шофирането с максимална скорост изгаря повече гориво, отколкото шофирането в разумни граници. И не забравяйте, че дори малки промени в навиците ви за шофиране могат да доведат до значителни икономии на гориво.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес