Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да паркирате, за за предпазите колата си от повреда

21 октомври 2024, 16:07 часа • 330 прочитания

Защо е важно да се паркира със завъртени колела? Това не е само мярка за безопасност, но и предпазва автомобила от непредвидени ситуации. Колелата, обърнати към бордюра, могат да попречат на колата да потегли, особено ако паркингът е разположен на наклон. В този случай автомобилът ще се опре в бордюра, което предотвратява възможни инциденти или щети на други превозни средства.

Как правилно да паркирате автомобил с механични предавки - на ръчна или на скорост

Дори и да няма бордюр, тази позиция на колелата може да намали разстоянието, което колата ще измине, ако внезапно започне да се движи. Това може да е полезно в случаите, когато колата е паркирана на лек хълм или наклон.

Някои шофьори се опасяват, че подобно паркиране може да доведе до износване на кормилната рейка или окачването. Автомобилни механици обаче са категорични, че всички компоненти, включително кормилната система и окачването, са проектирани да работят в различни позиции.

Още: Как да не съсипете колата си на пътя през есента - едно просто правило

Инженерите просто са предвидили, че тези детайли от авточобила ще бъдат под натоварване при различни ъгли на въртене на колелата. Следователно паркирането с обърнати колела не причинява значително износване на тези компоненти.

Освен това си струва да се има предвид, че когато двигателят е изключен, сервоусилвателят на волана не работи, което означава, че износването на неговата помпа е изключено. По този начин паркирането със завъртани колела е безопасен и полезен метод, който не само не вреди на автомобила, но подобрява цялостната безопасност на пътя.

Защо някои шофьори поставят втори минус на акумулатора

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес