Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford Puma претърпя „технологично“ обновяване

09 февруари 2024, 16:05 часа
Реклама

Американският производител представи обновения си SUV - Puma. Външно моделът не се е променил много от дебюта си през 2019 г., но все пак има някои подобрения.

Актуализираният SUV получава LED-фарове с коригиран дизайн и други дребни промени във външния вид. Срещу допълнително заплащане клиентът получава LED-фарове с динамична матрица, която „следи“ пътя пред автомобила и по-добре осветява пътя при завой.

Други визуални промени включват нов цвят Cactus Grey, който допълва палитрата на модела от пет налични преди това нюанса. Puma се предлага в три нива на оборудване - Titanium, ST-Line и ST-Line X, различаващи се по дизайна на предната броня, решетката и джантите.

Основните подобрения на SUV, построен на базата на Fiesta, са в интериора. Изглежда по-спортен благодарение на изцяло новата предна част и централната конзола. Кросоувърът има различен волан - двуспицов с пресечена джанта отдолу, и по-големи екрани.

Ford подготвя електрически кросоувър, който да се конкурира с Tesla

Диагоналът на цифровото арматурно табло е увеличен от 12,3 на 12,8 инча, а централния сензорен екран е увеличен от 8 на 12 инча. Управлението на климатика вече е „преместено“ на централния дисплей.

Puma получава и нова мултимедийна система SYNC4 с безжична свързаност с Android Auto и Apple CarPlay и вграден гласов асистент Alexa. Централният подлакътник може да се регулира според вашите нужди.

Още: Новото BMW X2 стана по-голямо и получи електрическа версия

Разширени са и възможностите на електронните асистенти на водача. Ford уверява, че паркирането на кросоувъра ще стане по-лесно благодарение на появата на 360-градусова система от камери, а шофирането ще бъде опростено от по-усъвършенстван адаптивен круиз-контрол, който държи колата в средата на лентата.

Гамата от двигателя също е претърпяла промени. От нея отпадат 1,5-литровият дизелов двигател и бензиновият турбомотор с мощност 200 к.с- със същия обем заедно с ръчна скоростна кутия, която беше инсталирана на версията ST.

Още: Има ли шанс Ford Fiesta да се завърне?

Така обикновените версии на Puma ще се предлагат само с 1,0-литров бензинови турбодвигатели с мощност от 125 до 155 к.с., а най-мощните - с 1,0-литров турбодвигател със 170 к.с. и 48-волтов стартер-генератор. Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана.

Актуализацията не е навредила на практичността на SUV-модела. Интериорът му може да побере същия брой хора, а багажникът номинално побира същите 456 литра багаж. Запазена е и 80-литрова ниша под пода, която при други автомобили се използва за резервна гума, но при Puma се е превърнала в допълнителен полезен обем със собствено име MegaBox.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес