Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford подготвя електрически кросоувър, който да се конкурира с Tesla

08 май 2023, 11:51 часа
Реклама

Американската компания Ford разработва електрически кросоувър, който да се конкурира с Tesla. Това разкри президентът на автомобилния производител от Детройт – Джим Фарли, цитиран от Autocar.

В момента марката продължава да губи пари от продажбата на модели, задвижвани само на ток. Ако през 2022 г. загубите бяха оценени на 2,1 милиарда долара, то до края на 2023 г. те ще достигнат три милиарда . Това обаче не пречи на Ford да прави планове за развитие на този конкретен сегмент от моделната линия. И в близко бъдеще в гамата на бранда ще се появи нов електрически кросоувър, който ще бъде позициониран като конкурент на Tesla.

Новият модел с кодово име Model E трябва да бъде един от играчите в нарастващия сегмент на електрическите кросоувъри. В същото време топ-мениджърът подчерта, че компанията залага на модели с триредово вътрешно оформление.

„За разлика от традиционните двуредови кросоувъри, чиито сегмент скоро ще бъде пренаситен, ние вярваме, че Model E може да се превърне в силен пазарен играч в сегмент, където клиентите искат просторен триредов електрически автомобил“, обясни Джим Фарли.

Компанията ще залага на нови клиенти, тъй като по-голямата част от купувачите на електрическия пикап Ford F-150 Lightning за първи път избраха модел от този клас и осигуриха на марката увеличение на купувачите.

Във Ford изчисляват, че до 2025 г. на пазара ще има най-малко 45 различни модела двуредови електрически кросоувъри, така че марката възнамерява да се бори за купувачи и да отнеме клиенти от други марки за сметка на електрически автомобил, които няма да имат представите при моделите с три реда седалки.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес