Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ferrari направи най-тънкия часовник в света

07 юли 2022, 18:36 часа • 3607 прочитания

Първият часовник, създаден като част от сътрудничеството между компанията Richard Mille и Ferrari, се оказа и най-тънкият механичен часовник в света, отнемайки тази титла от Bvlgari Octo Finissimo Ultra. Това се похвалиха от производителя на спортни коли, като разкриха и подробности за устройството.

Дебелината на корпуса на модела RM UP-01 Ferrari е само 1,75 милиметра (приблизително колкото две банкови карти, сгънати заедно. Този хронограф ще струва 1,88 млн долара, като за тази сума може да се купят 4 хиперавтомобила SF90 Stradale с мощност 1000 конски сили, чиито цени в Италия започват от 430 000 евро.

Механизмът на часовника е разработен от Richard Mille съвместно с лабораторията Audemars Piguet Le Locle. Работи с честота от 28 800 вибрации на час и осигурява резерв на мощност от 45 часа.

За разлика от решенията на конкурентите, калибърът RMUP-01 е направен като самостоятелна единица, а не в комбинация с кутията. Основното тяло и скелетонизираните мостове са изработени от титан от клас 5. За да се намали дълбочината, малката балансираща плоча и предпазният щифт, които предотвратяват изплъзване на котвата, са заменени с удължена вилка.

Височината на механизма е 1.18 мм, а теглото 2.87 грама. В същото време масата на самия часовник не надвишава 30 грама. Безелът е прикрепен към монолитна основа с 13 титанови винта с жлебове, два прозореца под тънки сапфирени кристали показват текущото време и балансиращ блок.

Въпреки, че часовникът изглеждат крехък, той всъщност може да се справи с ускорение от над 5000g. Корпусът около периметъра е запечатан с гумено уплътнение, короните са обрамчени с керамични пръстени. Заявената водоустойчивост е до 10 метра. Каишката е гумена, а тиражът на устройството е 150 бройки.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес