Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС смята да намали митата върху „китайските“ BMW и Volkswagen

19 юли 2024, 14:33 часа • 611 прочитания

Европейският съюз възнамерява да намали митата върху китайските BMW и Volkswagen, съобщава агенция „Ройтерс“.

Китайските производители отговориха на европейските мита

Според информацията Европейската комисия обмисля преразглеждане на тарифите за „сътрудничещи компании“. Работата е там, че мита от 37,6 процента сега се прилагат за цялата китайска автомобилна индустрия, включително електрическите автомобили MINI на концерна BMW и електрическите кросоувъри Cupra на дъщерното дружество на Volkswagen. Тези модели се произвеждат именно в Китай.

Източници на „Ройтерс“ твърдят, че Европейската комисия е готова да направи компромиси и да намали почти наполовина митата върху китайските модели BMW и Volkswagen - до 20,8 процента. Ако бъде постигнато споразумение, тогава облекченията по въпроса за „защитните“ мита ще се появят само месец след влизането в сила на законопроекта. Tesla, която също внася китайски модели в Европа, настоява за собствен тарифен график.

Още: Новите мита за китайски електрически автомобили влизат в сила

Въпросът за намаляване на митата върху произведените в Китай автомобили е много деликатен: германската автомобилна индустрия като цяло се противопоставя на европейските защитни мита, защото се страхува от ответни мерки от страна на КНР. Представители на BMW и Volkswagen не коментират евентуални облекчения. Брюксел трябва да вземе окончателно решение за митата преди есента: митата вече са в сила, но засега са временни.

Редица държави вече са „изолирани“ от китайските електромобили: Канада, САЩ, Европа и Турция са подготвили съответните тарифи. Въпреки това в Поднебесната империя се произвеждат редица „глобални“ модели, което води до любопитни ситуации.

Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес