Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW потвърди два нови „i“ модела, както и нови М-ки

17 март 2016, 09:43 часа • 4849 прочитания

Вчера, по време на годишната пресконференция, състояла се в Мюнхен, BMW представи новия си бизнес план. От него стана ясно, че баварците планират разрастването на суббранда „i“ с два нови модела. BMW ще пусне i8 Roadster и модернизирана версия на i3, пробегът на който ще бъде увеличен с 50%.

BMW планира да представи още един нов еко модел, който, както се очакваше, ще застане между i3 и i8. Компанията разглежда варианти това да е или компактен ван, използващ удължена платформа на i3, или седан, който да може да се конкурира с Tesla Model S.

Концептуалният роудстър BMW i8 за пръв път бе показан през април 2012 г. на салона в Пекин. До момента топ мениджърите нееднократно заявяваха желанието си да пуснат серийно подобен автомобил, но реалните намерения бяха обявени едва сега. Откритият хибриден спортен автомобил ще се появи през 2018 г. Друго към момента не се уточнява.

Купето i8 разчита на 362 к.с. задвижващ тракт, съставен от 1,5-литров турбо двигател и електродвигател със 131 к.с.

Модернизираният BMW i3, който ще бъде променен и визуално, а не само технологично, ще се появи на пазара през втората половина на тази година. Пробегът на модела ще се увеличи благодарение на нови литиево-йонни батерии с увеличен капацитет. Настоящия i3, разчитащ на мощен 170 к.с. електромотор и акумулатор с капацитет 22 киловат часа, може да измине 160 км с едно зареждане. Това значи, че модернизираната му версия би следвало да може да измине до 240 км.

През 2018-2019 г. (т.е. второто поколение на модела) плановете предвиждат i3 да бъде окомплектован с напълно нови батерии, които ще позволят още по-голям пробег. Собствениците на i3 към онзи момент ще получат правото да заменят старите батерии с нови.

Много по-пестеливи бяха шефовете на BMW относно М-гамата на баварците, като се задоволиха да кажат само, че броят на моделите M и M Performance ще се увеличи.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес