Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW: Пазете си старите коли, вместо да купувате нови!

29 ноември 2022, 09:40 часа • 7086 прочитания

BMW има наистина голямо портфолио, което включва модели, които отговарят на различни нужди – било то спортни автомобили, семейни SUV или луксозни седани. С постоянни хардуерни и софтуерни подобрения автомобилният производител винаги поддържа гамата си свежа и конкурентна, което на практика означава, че винаги можете да закупите добро ново BMW, стига да сте готови да платите цената за него.

Оказва се обаче, че компанията не иска да си купите нова кола на всяка цена – това просто не е много добре за околната среда. Това със сигурност звучи изненадващо на пръв поглед, но идеята идва направо от един от ръководителите на фирмата. Моника Дернай, ръководител на отдела за устойчивост на BMW, наскоро говори пред публика в Лондон за това как автомобилната индустрия може да намали въздействието си върху околната среда и отпадъците.

Идеята на Дернай е да поддържат свежи и модерни превозните средства, които се използват в момента, но остаряват, като за целта им се правят подобрения вместо да се купуват нови автомобили от шоурума.

„Наистина трябва да помислим за удължаването на живота на автомобилите. Така няма да има пазар за употребявани автомобили, където да продавате коли един на друг, но ще можете да удължите живота им. Идеята може да е освежаване на интериора, например. Нуждаем се от нови набори от умения на пазара за следпродажбени услуги и за проектиране на автомобили, така че седалката да може да бъде премахната и заменена с нова. Така имате употребявана кола с нещо ново в нея“, обяснява топ-мениджърът.

Думите на Дернай вероятно ще бъдат критикувани от някои специалисти в индустрията, но надграждането на по-стари превозни средства е нещо, което автомобилната общност обича. По света има голям пазар за употребявани или чисто нови части за по-стари превозни средства – както в САЩ, така и в Европа.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес