Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW 320d GT: Кръстоска между две породи (тест-драйв)

20 декември 2013, 22:45 часа • 205636 прочитания

BMW продължава да вярва, че кръстосването на две ниши ще доведе до създаването на премиум автомобил, който не сте знаели, че искате. И май са успели. Серия 3 GT смесва удължена колесна база и отваряща се като на хечбек задна врата, добавяйки много вътрешен обем и подобна на купе моделите линия на покрива. Резултатът е, че GT е с 200 мм по-дълъг, има със 110 мм по-дълга колесна база и е 81 мм по-висок спрямо комбито на „тръйката“. Благодарение на извитият като дъга силует и издължена задна част, той е проектиран да излъчва чара на псевдо купе, а не на автомобил, чието предназначение е да предложи само голямо вътрешно и товарно пространство.

Първият им опит бе през 2009 г., когато се появи Серия 5 Gran Turismo (скоро ще представя и него в подробности). Критиците се надпреварваха да злословят, но сега, със своя втори опит, този път на тема Серия 3, критиките по-скоро саотстъпили място на отбелязването само на някои дребни забележки. Като това, че колата е малко по-тежка (със 70 кг спрямо седана) и с по-висок клиренс, което неминуемо се отразява на прословутото пътно поведение на BMW. Вероятно е така, но за сметка на този малък компромис собственикът вече има на свое разположение много простор в купето и огромен багажник. По тези параметри автомобилът изправерва с доста комбито. И освен това – изглежда много по-добре от него с дъгообразната линия на покрива и издължената си задница. Да не забравяме, че като всеки Gran Turismo, и този е чудесен за дълъг път.

 

Автомобилът наистина е по-странен и със сигурност няма да се хареса на традиционалистите, да не говориме за твърдото ядро почитатели на марката. Но BMW отдавна не гледа само към тях, тъй като в противен случай няма абсолютно никакъв начин да успее да постигне заложената цел към 2020 г. да пласира по около 2,5 млн. автомобила годишно. За това трябват нови продукти. Автомобилната промишленост не е това, което помним от преди 10 години, дори няма много общо с това от преди 5 години. Преди 60 месеца всички щяха да се превиват от смях, ако някой бе казал, че BMW ще имат ван с предно предаване. Да, но само след три месеца ще го видим в Женева. И той ще се продава. Както ще се продава и Серия 3 GT. Това е по-сполучливото попадение в опита на BMW да създадат кръстоска от две породи, две автомобилни ниши. Това е един хитър начин да карате емоционалната Серия 3, но без спътниците ви на задните места да са се свили, а да се радват на простор като в „петица“. Как е станало възможно един хечбек (BMW никога не би си позволил да нарече Серия 3 по този кощунствен начин) да си съперничи по обем със Серия 5?

 

На първо място: като се вземе дългата база на Серия 3 за Китай. В резултат на това се е получил автомобил, който е доста по-голям от комбито на „тройката“. Дължината е нараснала с 200 мм спрямо комбито, а междуосието е получило 110 мм в плюс. Това, в комбинация с разположението на задната седалка, е довело до увеличаване на пространството за краката на пътниците със 70 мм. Именно по този показател Серия 3 Gran Turismo си съперничи със Серия 5.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ НА BMW СИРЯ 3 GRAN TURISMO

Цифрите:

200 мм – с толкова 3 GT е по-дълъг от комбито; 110 мм – с толкова е по-дълга колесната база спрямо комбито; 165 мм – клиренсът на GT, който е с 25 мм по-голям от на седана; 19 градуса – толкова може да се регулира наклона на задните облегалки; 520 литра – обемът на багажника, който е с 25 л по-голям от на комбито; 59 мм – с толкова са повдигнати седалките; 70 кг – с толкова 320d GT е по-тежък от аналогичния седен.

Багажникът също е огромен. Цели 520 литра или с 25 литра повече спрямо комбито. Задните седалки се сгъват в съотношение 40:20:40, образувайки почти равен под, в следствие на което товарното пространство достига цели 1600 литра. Освен голям, багажникът е и много функционален. Товаренето се облекчава от големия отвор (1120 х 618 мм широчина и височина съответно). Особено практична е и карго-функцията на облегалките на задната седалка: техният наклон може да се регулира на 15 степени с 19 градуса и при необходимост могат да се фиксират във вертикално положение. По-важното е, че те не са фиксирани и могат да се регулират, което е отлично за гърбовете на пътниците отзад. Друг един пример за практичност е е двойната задна кора. По-големият сегмент се отваря заедно със задния капак и облекчава достъпа до багажника. Вторият сегмент остава затворен, което позволява върху него да бъдат поставени дребни предмети. Когато не се ползват, двете кори могат да се демонтират лесно и да се приберат в специално обособени отделения, под пода на багажника. Задната врата е електрическа, регулируема чрез бутон. Допълнително може да си доплатите за функцията Smart Opener, която отваря врата на багажника след движение с крак под нея.

 

Пострадало ли е излъчването за сметка на функционалността? Не бих казал, дори напротив. Да, тази „тройка“ наистина е нетрадицонна, но отново натъртвам, че това е един от начините, който в Мюнхен виждат за привличане на нови клиенти. На езика на маркетолозите това означава, че Серия 3 GT ще се купува от хора, които считат седана и комбито за малко скучни и доста по-тесни.

Сред най-впечатляващите детайли са мощно оформената предна част, елегантно издълженият силует с подобна на купе линия на покрива, страничните прозорци без рамки и ниската задна част с голям отвор на багажника.

Предницата на Gran Turismo е по-различна спрямо седана и комбито. Веднага се забелязват острата муцуна и променените въздухоотвори под бронята. Откроява се и обдухването на предните гуми през въздушен отвор до фара за мъгла, който насочва струята около джантите и в посока друг отвор във формата на бумеранг зад гумата.

Задницата обаче е тази, която се набива на очи и която кара традиционалистите да сумнят с недоверие. Тук обаче, за разлика от 5 GT, нещата са много по-омекотени и далеч не толкова натрапчиви. Да, видима е увеличената с 81 мм височина, но също толкова откроима е и характерната линия на покрива, с която целенасочено е търсена близост с купе моделите. А и няма как погледът да избяга подвижния заден спойлер (такъв се монтира за пръв път в модел на BMW), който се вдига при скорост над 110 км/ч, увеличавайки притискането и стабилността на пътя. За визулнияотпечатък, който оставя 3 GT, роля имат и стъклата без рамки, подсилващи спортната нотка, която излъчва тази синя баварка.

 

И не се съмнявайте, че тази Серия 3 GT има спортни качества. Споменах в началото, че по-голямата маса и тегло са се отразили върху най-доброто по отношение на поведение в завой, на което е способно едно BMW. Въпреки това инженерите са успели да запазят почти идеалното разпределение на масата между двете оси (с минимален превес на теглото към задната), а пък вие винаги имате възможността да доплатите за по-твърдо М-Sport окачване, ако искате да летите в завоите. Моят маршрут не го предложи. Но пък ми даде възможност да се насладя в пълна степен на думите Gran Turismo, които винаги са означавали, че това е автомобил, който предлага най-доброто на дълъг път. А именно: комфорт. За това своята роля играят по-дългата колесна база и по-широка следа. Комфортен е и салонът. Спътникът ми умишлено седна отзад, заявявайки по-късно, че седалките са много по-удобни от тези на Х5. Самият интериор е идентичен с тези на седана и комбито. Но пък седалките са разположени с 59 мм по-високо спрямо посочените модификации. Скрити за окото остават много други козове, които най-силно усеща водача. Окачване, системи за стабилност и сигурност, всичко това подлежи на конфигурация и контрол от страна на шофьора. Воланът е всека така директен, а 8-степенната трансмисия – брилянтна. Head-Up дисплеят на BMW е най-добрия, с който аз съм се сблъсквал. Освен скорост и навигационните указания той показва цветно и пътните знаци.

 

За задвижването на модела се предлагат две двулитрови дизела с 143 (320 Нм) и 184 (380 Нм) к.с. и три бензинови: два двулитрови 320i (184 к.с., 270 Нм) и 328i (245 к.с. и 350 Нм), и невероятният трилитров „шестак“ с две турбини и 306 „коня“ (335i). Тестовият ми автомобил е по-мощният дизел със 184 к.с. и 380 Нм максимален въртящ момент между 1750 и 2750 об/мин. Агрегатът тегли чудесно, еластичен е и почти не го чувате. Може да си играете и с планките зад волана за смяна на предавките, но маршрутът ми не предполагаше нещо подобно. Върнах автомобила с разход от 6,2 л/100 км (4,9 е заводският среден параметър), което е отличен параметър, при това не съм се стремял да пестя горивото в резервоара. Любопитен факт е, че този двигател е един от първите на компанията, покриващи стандарта Евро 6, който все още не е влязал в сила.

Съвсем скоро в сила ще влезе версията xDrive, с която всичко, което един Gran Turismo трябва да предлага, ще бъде на линия, че дори и в повече.

Технически характеристики: BMW 320d GT

Размери

Дължина, мм: 4824

Широчина, мм: 1828

Височина, мм: 1508

Колесна база, мм: 2920

Собствено тегло, кг: 1565

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв с ДДС: 73 500 (мин. цена за 320i GT – 68 250)

КОНКУРЕНТЪТ

Audi A5 Sportback 2,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4712

Широчина, мм: 1854

Височина, мм: 1391

Колесна база, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1540

Двигател

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с.: 177

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,9

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Базова цена, лв с ДДС: 76 979

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес