Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

510 к.с за първия SUV на Alfa Romeo

16 ноември 2016, 13:55 часа • 5127 прочитания

Компанията Alfa Romeo представи на автосалона в Лос Анжелос първия кросовър в своята история. Той се казва Stevio, като най-мощната му версия -  Quadrifoglio Verde, ще бъде оборудвана с двигател, развиващ мощност от 510 к.с.

В основата на модела е модулната платформа Giorgio, която дебютира при седана Alfa Romeo Giulia. Модификацията Stevio Quadrifoglio Verde е оборудвана със система за задвижване на четирите колела, диференциал с повишено триене на задната ос и 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF, която сменя предавките за 100 милисекунди. Освен това първият SUV-модел на италианската марка разполага с високопроизводителни спирачни механизми и с окачване със спортни настройки.

Двигателят на топ-версията на Stevio е същия 2,9-литров туин-турбо V6, който се поставя на модификацията Quadrifoglio Verde на седана Giulia. Мощността от 510 к.с. и максималният въртящ момент от 600 Нм позволяват на кросовъра да ускорява от 0 до 100 кч/ч за 3,9 секунди, а максималната скорост е 285 км/ч (при Giulia Quadrifoglio Verde тя достига 307 км/ч).
Всъдеходът е получил система за управление на електрониката с 4 режима - Advanced Efficiency, Natural, Dynamic и Race. Срещу допълнително заплащане клиентът може да оборудва своя автомобил и със специални карбоново-керамични механизми, произведени от компанията Brembo.

За Stevio е предвиден и 2,0-литров бензинов турбомотор с 4 цилиндъра, развиващ 280 к.с. и 415 Нм въртящ момент. Както и при топ-версията, двигател работи в комбинация с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела. В предлаганите допълнителни електронни асистенти за модела влизат адаптивен круиз-контрол, система за следене на "мъртвите зони" и предупреждения за опасност от евентуален сблъсък, както и функция за следене на лентата на движение.

Още в базовото оборудване на модела влизат информационно-развлекателен комплекс с 6,5-инчов сензорен дисплей, а срещу допълнително заплащане се предлага аудиосистема Harman/Kardon с 14 тонколони и 8,8-инчов монитор. Продажбите на Alfa Romeo Stelvio стартират в началото на 2017 г., като цените на всъдехода все още не се разкриват.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес