Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валентин Златев каза колко данъци плаща "Лукойл" и очерта сивия сектор при горивата

30 ноември 2018, 11:20 часа • 6987 прочитания

Необходими са законодателни промени и по-добра работа на Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите (НАП), за да е на светло всяка сделка в търговията с горива, каза в Стара Загора Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Според Златев, по данни на финансовото министерство акцизните ставки са повишавани 4 пъти в периода 2011 - 2017 година, но събираемостта в бюджета е относително една и съща. Това означава, че част от бранша е в сивата икономика, което е причина за загуби на държавата от близо 1 милиард лева.

35 милиарда лева са данъците, платени от "Лукойл" в периода 2011 - 2017 година, обяви Валентин Златев. Загуби са отчетени само за три години от този период, което е резултат от високите цени на нефта - до 149 долара за барел, на международните пазари.

Златев опроверга информацията, че 90 на сто от данъчните складове са собственост на "Лукойл" и свързани с него фирми. Само 4 от 121 лицензирани складове за горива в страната са собственост на компанията, по думите му. Няма пречки за лицензирането на данъчни складове и се регистрират нови, смята той.

Припомняме, че вчера и днес в Стара Загора се провежда работна среща на Българската петролна и газова асоциация с представители на медиите заради проблемите в търговията с горива и гражданските протести срещу високите цени на бензиновото и дизелово.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес