Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще удължи капиталовия контрол до края на годината

23 януари 2024, 11:01 часа • 1677 прочитания

Руското правителство предложи удължаване до края на годината на капиталовия контрол, които изиска износителите да продават по-голямата част от чуждата си валута, предаде Ройтерс.

Трябваше да бъде в сила до април

Мярката, наложена с указ на президента Владимир Путин, се е оказала ефективна, посочва правителството в своя Телеграм канал. Първоначално тя трябваше да бъде в сила до април.

Още: Русия удължи извънредните мерки в банковия си сектор

Ограниченията, на които обаче се противопоставя централната банка, бяха наложени когато рублата премина прага от 100 за долар. След налагането им обаче руската валута постепенно се покачи и днес се продава дори под 88 за долар.

По силата на указа на Путин компаниите износители са длъжни да депозират не по-малко от 80 на сто от приходите си в чужда валута в руски банки, след което до две седмици да продадат поне 90 на сто от тях на вътрешния пазар.

Рублата се покачи

В резултат на новината за предложеното удължаване на капиталовия контрол рублата се покачи в днешната търговия с 0,2 на сто до едноседмичен връх и се търгува за 87,65 за долар. Ръстът й спрямо еврото е с 0,1 на сто до 95,72 евро.

Още: Рублата спада в първата следпразнична търговия

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес