Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

15 май 2024, 15:48 часа
Реклама

Международната агенция по енергетика (МАЕ) занижи прогнозата си за ръста в търсенето на петрол през 2024 г., с което разминаването с прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се увеличи.

Разделението между МАЕ, която представлява индустриализираните страни, и ОПЕК изпраща различни сигнали за силата на петролния пазар през 2024 г. и, в по-дългосрочен план, за скоростта на прехода на света към по-чисти горива.

От МАЕ понижиха прогнозата си за ръста в търсенето през тази година със 140 000 барела на ден до 1,1 млн. барела на ден, изтъквайки като причина слабото търсене в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

ОЩЕ: ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

МАЕ заяви, че по-ниската прогноза за 2024 г. се дължи на слабата промишлена активност и меката зима, намаляваща потреблението на газьол, особено в Европа, където намаляващият дял на дизеловите автомобили вече подбива потреблението.

Във вторник ОПЕК потвърфиха своята прогноза, че търсенето на петрол ще нарасне с 2,25 млн. барела на ден през 2024 г.

Значителното разминаване между МАЕ и ОПЕК се дължи отчасти на различните възгледи на двете организации по отношение темповете на прехода към чисти горива.

Причини за промяната

Снимка: iStock

В месечния доклад от МАЕ посочват, че по-ниската прогноза за търсенето на петрол през 2024 г. е свързана със слабата индустриална дейност и по-меката зима, ограничила търсенето на газьол, най-вече в Европа, където потреблението на суровината вече е свито от намаляващия дел на дизеловите автомобили.

„В комбинация със слабите доставки на дизел за САЩ в началото на годината, това беше достатъчно за свиване на търсенето на петрол в ОИСР през първото тримесечие“, казват от МАЕ.

Високите разходи по заеми, които са в сила от месеци в САЩ и Европа, забавят икономическия растеж и търсенето на петрол.

ОЩЕ: МАЕ понижи прогнозата за търсенето на петрол

Следващата година пазарът изглежда по-балансиран като цяло, прогнозира МАЕ, с нарастване на предлагането извън ОПЕК. МАЕ очаква за 2025 г. е от 1,2 млн. барела ръст в търсенето на петрол – малко по-висока спрямо предходната.

От ОПЕК очакват ръст в търсенето на суровината от 1.,85 млн. барела на ден за 2025 г.

МАЕ и ОПЕК също се различават по отношение на перспективите за търсене в средносрочен и дългосрочен план.

МАЕ очаква пикът на търсенето на петрол до 2030 г. ОПЕК смята, че потреблението на петрол ще продължи да расте в следващите 20 години и не прогнозира пик.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес