Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви заплати получават директорите в Twitter, Snap, Meta и Alphabet

04 май 2022, 17:26 часа • 5772 прочитания

Най-богатият човек в света Илон Мъск се закани да намали разходите на новата си покупка Twitter, като започне от заплатите на мениджърите и борда на директорите. Въпреки това изказване, възнагражденията на висшия мениджмънт на компанията не са необичайно високи спрямо заплатите в конкурентните социални мрежи и технологични компании, пише Forbes.

Средните възнаграждения на членовете на борда на директорите на Twitter възлизат на 290 000 долара под формата на директни компенсации през 2021 година, сочат отчетите на компанията. В същото време, представителите на борда на директорите в Snap са спечелили средно около 330 000 долара под формата на компенсации през миналата година.

Директорите в Alphabet, компанията майка на Google, получават между 400 000 и 500 000 долара, докато директорите в Meta (Facebook) получават средна компенсация от близо 800 000 долара.

Когато говорим за изпълнителни директори, размерът на компенсациите навлиза смело в седемцифрените измерения.

Главният изпълнителен директор на Twitter Парадж Агравал е изкарал около 30 млн. долара през миналата година. На този фон, изпълнителният директор на Snap Евън Шпигел е получил компенсация в размер на приблизително 3.3 млн. долара, сочат подадените отчети на компанията.

Сундар Пичай, изпълнителен директор на Alphabet, е изкарал приблизително 6.3 млн. долара през миналата година. В същото време изпълнителният директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг е получил компенсации за общо 27 млн. долара през 2021 година. Трябва да се отбележи, че като основатели Шпигел и Зукърбърг притежават сериозни състояния под формата на акции в компаниите си, което ги превръща в милиардери.

Илон Мъск има намерения да съкращава разходите на Twitter, като започне от заплатите на борда на директорите;  Снимка: Getty Images

Останалата част от изпълнителните директори на Twitter, включително главният финансов директор и директорите по правни въпроси, са спечелили между 16 млн. долара и 19 млн. долара под формата на директни компенсации през миналата година.

Другите изпълнителни директори в Snap печелят до 10 млн. долара, ако считаме и възнагражденията под формата на акции от компанията.

Изпълнителните директори в Alphabet получават компенсация до 28 млн. долара. Главният оперативен директор на Meta Шерил Сандбърг е изкарала приблизително 22 млн. долара под формата на акции (до обща компенсация от 35 млн. долара), сочат подадени отчети пред борсовия регулатор в САЩ, докато други изпълнителни директори в компанията са получили между 24 млн. долара и 29 млн. долара.

Общата стойност на компенсациите под формата на акции в Twitter за 2021 година достига 630 млн. долара, което представлява ръст от 33% спрямо предходната година. Общата стойност на компенсациите под формата на акции в Meta възлиза на 9.16 млрд. долара. Стойността в Alphabet достига 10.89 млрд. долара, докато в Snap тази форма на възнаграждение възлиза на обща стойност от 1.09 млрд. долара през миналата година.

Илон Мъск иска да нулира заплатите на директорите в Twitter

Милиардерът Илон Мъск коментира още преди офертата му за придобиване на Twitter да бъде одобрена, че би елиминирал възнагражденията под форма на заплати на борда на директорите.

„Заплатата на борда ще бъде 0 долара, ако офертата ми бъде успешна, така че това са около 3 млн. долара на година спестени точно там”, каза Мъск през миналия месец.

За да си осигури дългово финансиране за придобиването на Twitter в сделка за 44 млрд. долара, Мъск трябваше да убеди банките, че ще намали разходите на компанията и ще я превърне в печелившо дружество, става ясно от информация на Reuters.

Най-богатият човек в света трябваше да представи своя план за съкращаване на разходите в компанията и въпреки, че бе пестелив в детайлите посочи, че ще наложи мерки срещу заплащането на изпълнителните директори и борда на директорите в Twitter. Освен това той заяви, че ще проучи нови канали за монетаризация на публикациите в социалната мрежа.

Личното състояние на Илон Мъск възлиза на 246.5 млрд. долара, сочат данните на Forbes. През миналата седмица той продаде акции на Tesla на стойност 8 млрд. долара за да осигури част от финансирането за сделката по придобиване на Twitter.

Още: Каква заплата получава шефът на Apple?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес