Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола поддържат курса на фона на данните за инфлация в САЩ

16 май 2024, 10:31 часа
Реклама

Цените на петрола продължават да растат на фона на признаци за по-силно търсене в САЩ, където в четвъртък стана известно, че инфлацията през април е била по-бавна от пазарните очаквания. Тя подкрепя аргумента за понижаване на лихвите и може да доведе до още по-голямо потребление, отбелязва Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 32 цента, или 0,4%, до 83,07 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 31 цента, или 0,4%, до 78,94 долара за барел.

„По-умереният ръст на инфлацията в САЩ през април и значителн по-слабите от очакванията продажби на дребно в страната изглежда предлагат възможност на Фед да обмисли по-ранни понижения на лихвите, като пазарните очаквания клонят по-твърдо към начало на смекчаването на политиката през септември тази година“, казва пазарният стратег на IG Йеп Юн Рун.

ОЩЕ: Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

„По-големият от очакванията спад на запасите от суров петрол в САЩ за последната седмица също предложи известно спокойствие, а геополитическото напрежение продължава да нараства в Близкия изток“, допълва той.

Снимка: iStock

Цените на потребителските стоки в САЩ нараснаха по-слабо от очакваното през април и подкрепиха прогнозите на финансовия пазар за намаляване на лихвите през септември от Федералния резерв, което може да намали силата на долара и да направи петрола по-достъпен за притежателите на други валути.

Запасите на САЩ от петрол, бензин и дестилати намаляха, отразявайки ръста както в рафиниращата дейност, така и в търсенето на гориво, показаха данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Запасите от суров петрол са намалели с 2,5 млн. барела до 457 млн. барела в седмицата до 10 май спрямо консенсусната прогноза на анализаторите, участвали в допитване на Reuters, за 543 000 барела.

ОЩЕ: Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

Признаците за забавяне на инфлацията и по-силното търсене подкрепят цените, обяви ANZ Research в бележка до клиенти. Към тях се прибавя и геополитическият риск, който според компанията остава висок.

Снимка: iStock

В Близкия изток израелските войски воюват с членове на „Хамас“ в Газа, включително в град Рафах, който е убежище на цивилни. Преговорите за прекратяване на огъня с посредничеството на Катар и Египет са в застой, тъй като „Хамас“ иска спиране на атаките, а Израел отказва, докато групировката не бъде унищожена.

ОЩЕ: Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Повишенията на цените на петрола бяха ограничени, след като Международната агенция за енерфия (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста в търсенето на петрол през 2024 г.

Световното търсене на петрол тази година ще нарасне с 1,1 млн. барела на ден, очаква МАЕ. Това е спад със 140 000 барела на ден спрямо предишната ѝ прогноза и се дължи до голяма степен на слабото търсене в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес