Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

19 април 2024, 12:42 часа • 1082 прочитания

Чрез инхаус процедура е възложен договорът за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево и екологична оценка към него. Официалното е изменение на плана от 2008 г., но де факто разработката ще е пълноценна. Тя касае абсолютно цялата територия на общината.  

Възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройство, а изпълнител на проекта е подопечното й дружество „Национален център за териториално развитие“ ЕАД. Държавната фирма е определена да изпълни заданието без да се провежда процедура по Закона за обществените поръчки, а по вътрешно възлагане, т. нар. in-house.

Договорът на стойност 128 000 лв. без ДДС е бил подписан на 11 декември 2023 г., но обявен четири месеца по-късно в специализирания за електронни обществени поръчки сайт ЦАИС ЕОП.

Припомняме, че през април 2022 г. тогавашният регионален министър Гроздан Караджов прекрати предишния договор за ОУП на Царево с архитектурно бюро „Форум Александрови“. Още: МРРБ прекрати договора за изработване на общия устройствен план на Царево

Тогава от МРРБ съобщиха, че на фирмата са налагани неустойки. „Основните причини за прекратяването на договора са огромното забавяне на изпълнението му, както и направените изменения в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“ след възлагането на изработването на плана. Това налага работата по новия ОУП на община Царево да започне отначало“, се казваше в официалното съобщение. 

Според медийни публикации предложеният от тях проект е бил посрещнат негативно от неправителствени и  редица професионални организации. Основната причина за неодобрението - несъответствия, между които т. нар. “надуваеми“ или „надути“ плажове, предвидено застрояване на парк “Странджа“. (За дългогодишната сага с Общия устройствен план на Царево може да прочетете ТУК, ТУК, ТУК)

Около 2/3 от територията на общината - южната и централната й част, попада в границите на природен парк „Странджа“. В нейната територия има два резервата, осем защитени местности и три природни забележителности. Още: Заради опасения от застрояване се удължава срокът за консултации по устройствения план на Царево

Общите задачи са с плана да се регламентират процесите на урбанизация, за да се поддържа екологичното равновесие и опазване на природната среда от неблагоприятни антропогенни въздействия, включително чрез преоценка на предвижданията на влезли в сила устройствени планове. Също така да се осигури баланс между опазването на богатото природно наследство и реализацията на ресурсовия му потенциал, да се регламентира допустимо натоварване на естествените рекреационни ресурси.

Прогнозният период, който се гони с новия ОУП, е 15-20 години напред.

Нуждата от него възникна заради съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия и степента на урбанизация, въведена със стария план. Също така трябва да се опазят морските плажове и пясъчните дюни, защитените територии и защитените зони. Още: Отменя се общественото обсъждане на проекта за изменение на ОУП-Община Царево

Общият срок за изпълнение на договора е 10 месеца.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес