Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Защо не броиш овце?" - забавна приспивна история за деца и родители

23 октомври 2024, 12:19 часа • 357 прочитания

„Защо не броиш овце?“ е изключително забавна приспивна история за деца и техните родители, написана от големия гръцки писател Макис Цитас и номинирана за най-престижните награди за детска литература в Гърция. Пъстрата книжка излезе на български в превод на Дарина Фелонова и издание на „Изида“. А авторът е познат у нас с романа си "Бог ми е свидетел" и детските книги "Бездомният Костас", "Подарък за Дядо Коледа" и "Ах, тези родители" - последната вече е поставена като пиеса на сцената на театър "Възраждане".

Изпитан метод

Открай време броенето на овце се смята за изпитан метод за лесно и бързо заспиване. Това датира отпреди векове и се счита, че се корени в навиците на овчарските общности още в древността. Преди да се приберат в къщата си, овчарите често броели овцете в стадата си, за да се уверят, че всички са в кошарата. Тази рутинна, еднообразна задача вероятно е поставила началото на вярването, че броенето на овце може да помогне за заспиването.

Още: "Седмият брат" показва как от популярна приказка може да се направи модерен графичен роман (СНИМКА)

 

Главната героиня

В книжката на Макис Цитас главната героиня – малката Мария-Христина, не се чувства изморена и не иска да спи. Но майка й й казва да затвори очи и да брои овце. Мария-Христина си представя бели, меки, пухкави овчици и започва да ги брои: „едно, две, три, четири…“. Но петата овчица никъде я няма! Затова тя започва да брои отново и отново, и отново. Кога овцете най-после ще се съберат, за да ги преброи и да заспи?

"Ах, тези родители!" – възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес