Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салман Рушди: Хората на изкуството са мишена на авторитарните режими

16 май 2024, 18:40 часа
Реклама

Авторът Салман Рушди, известен с класическите си произведения "Сатанински строфи" и "Родените в полунощ", изрази загриженост във връзка с преследването на писатели и художници от авторитарни правителства по цял свят. "Светът се превръща в много агресивно място, където хората сякаш много по-лесно прибягват до насилие", каза писателят в интервю за ДПА в Берлин."Хората на изкуството са станали мишена на авторитарните режими по целия свят", добави той.

"Много се притеснявам за това, тъй като голяма част от тях са насочени към различни видове творци, не само писатели, но и музиканти и дори визуални артисти", допълни писателят. Рушди даде за пример китайския художник Ай Вейвей, който "е имал много проблеми в Китай". "Колкото по-авторитарно е едно правителство или лидер, толкова повече иска да има възможността да контролира историята", каза Рушди. "Творците са хора, които не се съобразяват с мирогледа на управляващите и имат различни възгледи за света. Поражда се конфликт, който води до това, че интелектуалците, писателите и художниците се превръщат в мишени."

Още: Салман Рушди: Доналд Тръмп е шут и лъжец

Салман Рушди и проблемите му с авторитарните режими

Снимка: Getty Images

Британският автор от индийски произход е смятан за един от най-значимите писатели на съвременната епоха. Живее под полицейска закрила в продължение на десетилетия, след като през 1989 г. иранският аятолах Хомейни издава фетва, в която призовава авторът да бъде ликвидиран, след публикуването на "Сатанински строфи".

През 2022 г. Салман Рушди стана жертва на нападение по време на литературна конференция в САЩ. Той бе тежко ранен и загуби едното си око, припомня БТА.

Най-новата книга на Салман Рушди "Нож" ("Knife: Meditations after an Attempted Murder") бе публикувана през април.

Още: Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес