От 2 март излизат рецепти за любими ястия от кухнята на баба

7059
От 2 март излизат рецепти за любими ястия от кухнята на баба
Снимка: Издателство "Хермес"

Шеф Светлана Илиева, популярно и обичано лице от телевизионния екран, представя любимите си рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията. С уважение към традициите Светлана внимателно подбира и приготвя с много обич и внимание редица типични за трапезата на нейното – а и на много други български семейства – ястия като тестени изделия, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си почитатели не просто рецепти, но и привързаността си към семейството, и страстта си към храната.

Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват чудесно тази безценна колекция от рецепти за вкусни ястия и правят това издание незаменим помощник за всеки, който обича българската кухня.

Откъс от "Живописна България" на Иван Вазов

ВИТОША По заник-слънце Витоша добива особено обаятелен вид. Лучите на заходящето слънце обливат с нежен розов цвят скалите на Камен дя...

Илиан Илиев е световнопризнат кулинарен фотограф, стилист, преподавател и автор на готварски книги.

Относно работата си по „Тефтерът на баба“ той разказва:

През лятото на 2019 г. бях поканен да организирам фестивал на българската култура и кулинария в Китай. С мен трябваше да замине и жена готвач, и това беше шеф Светлана Илиева, която дотогава не познавах. По време на 12-часовия полет до Гуанджоу подготвихме 5-степенното меню, с което щяхме да зашеметим китайския народ в кулинарно отношение. Още на първата вечеря, която ние сервирахме в Китай, бяхме напът да катастрофираме с менюто... Оказа се, че нашите гости не харесаха нашата национална гордост – шопската салата, защото те не ядат сурова краставица. А за прекрасно опечената тиква с орехи, червена боровинка и мед ни обясниха, че тиквата не се пече, а се вари на пàра: „Вижте вашата колко е изгоряла, така не бива да се сервира...!“.

Още същата вечер събрахме спешен съвет за спасяване на достойнството на българската кулинария и се взе решение! Светлана извади от тефтера на баба рецепта за пилешка супа и бухтички, а аз добавих любимата ми зелева салата от два вида зеле, морков, праз лук, лимон, чесън и люта чушка – и нещата си дойдоха на мястото. И така тефтерът на баба спаси нашата чест, а през останалите 20 дни аз постоянно слушах за прекрасните гозби, които ѝ е готвила бабата на Светлана. На закуска, обяд или вечеря аз чувах: „И да ти кажа, баба това ще го приготви ей така...“ Тефтерът на баба стана част от нас и когато се върнахме обратно в София и Светлана ме попита дали ще се съглася да направим книга с бабините рецепти, аз просто отговорих: „И ще се казва „Тефтерът на баба“!

Очаквайте нов вълнуващ трилър от авторката на "Сушата" Джейн Харпър

Двама братя се срещат при оградата, разделяща фермите им. Нейтън и Бъб са близки съседи, а не са се виждали от месеци. Домовете им са н...

Тази книга не само ще ви върне в детството и ще напомни за забравени вкусни манджи, не само ще ви научи как да готвите бабини гозби, но ще покаже и как може една баба да остане в сърцето на внучето си завинаги. Как може моралът и желанието да си добър човек и да си винаги позитивен, да се предава през поколенията. Тази книга е един прекрасен пример как храната събира хората, независимо от възрастта, и ги прави щастливи.

Шеф Светлана Илиева завършва гимназия по туризъм с профил „Производство на храни и напитки“ през 2012 г. Продължава образованието си и със специализацията в колеж по туризъм – филиал на Варненски свободен университет. През 2018 г. взема участие в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където завършва на престижното трето място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги