Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алистър Грей преобръща легендата за Франкенщайн в – "Клети създания"

19 август 2024, 10:29 часа • 1153 прочитания

Алистър Грей преобръща легендата за Франкенщайн в един от най-прочутите си романи, превърнал се и в един от най-коментираните и награждавани филми – „Клети създания" от издателство "Еднорог".

Историята 

Бела Бакстър е една от най-запомнящите се героини в киното, за чието изпълнение Ема Стоун получи „Оскар“ за най-добра актриса тази година. Но Бела е вече достатъчно добре известна на всички, запознати с творчеството на един от най-популярните шотландски писатели. Алистър Грей е затрупан със суперлативи за романа „Клети създания“ още при издаването му през 1992 г. Книгата е отличена с наградите „Уитбред“ и с наградата на вестник „Гардиън“ за художествена литература.

Още: "Близо до смъртта" - Как да разкриеш убийство, след като всички имат еднакъв мотив да го извършат?

Невъзможно е да си представите друга жена като Бела - едновременно изкусителна и по детски невинна и недодялана. Каква е нейната тайна, с която така неудържимо привлича бедния студент по медицина Арчи Маккандълс? Мистерията около нейния произход може да разкрие само приятелят му, гигантът-гений Богуин Бакстър. Тя ни отвежда на шеметно пътешествие от залите за дисекция във викториански Глазгоу, през аристократични казина, до мистериите на Александрия и публичните домове в Париж.

Алистър Грей се заиграва с класическия викториански роман, демонстрирайки таланта си да преплита историческия контекст с елементи на фантазия и сатира. Неговият безспорен шедьовър е политическа алегория, достатъчно провокативен и провокиращ размисъл за сблъсъка между желанията на мъжете и независимостта на жените. По този роман Йоргос Лантимос създава своя възхваляван филм, удостоен с много отличия, между които четири „Оскар“-а, пет награди БАФТА и два „Златни глобуса“.

Книгата излиза у нас с оригиналните илюстрации на Алистър Грей.

За автора

Още: Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

Патриархът на шотландския Ренесанс в литературата на Острова, Алистър Грей (1934 – 2019), едновременно писател и художник, е роден в Глазгоу, където завършва художествена академия. Много негови произведения са част от постоянната експозиция на Националния музей в Глазгоу, присъстват в Шотландската национална галерия, както и в галерия „Тейт Модърн“.

Грей работи като стенописец и сценограф, освен това винаги сам илюстрира книгите си и със специалното им оформление превръща всяка от тях в уникално, предизвикателно и нестандартно произведение на изкуството.

Излиза "Яма" - нова книга на Борис Акунин

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес