Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Прозрачността в ЦСКА свършва до въпроса #КОЙ?

11 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Със заявки за по-голяма публичност и прозрачност пред "червената" общност: така протече рекордно дългата двучасова пресконференция на ЦСКА, в която новото (старо) ръководство представи плана си за дългосрочно развитие на клуба. Прозрачността в ЦСКА обаче свърши до въпроса КОЙ е действителният собственик на отбора...

Кой е новият собственик на ЦСКА?

В края на месец април бе обявено, че Гриша Ганчев и неговият син Данаил се оттеглят от ЦСКА. Техният акционерен дял от 40% бе безвъзмездно прехвърлен на юридическия им съдружник - Националния фонд за спорт, култура, изкуство и наука, който взе контролния пакет акции и стана мажоритарен собственик на клуба.

Валтер Папазки - името, което не се изрича на "Армията"

И най-големият наивник на света обаче надали ще повярва на думите, че собственикът на ЦСКА е юридическо лице. Нито, че се казва Данаил Илиев - управителят на въпросния фонд. Вече месец и половина в ЦСКА отказват да назоват КОЙ е реалният нов собственик на клуба. А неговото име е публична тайна - бизнесменът Валтер Папазки.

Ръководството на ЦСКА, в лицето на изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов, отказаха да назоват името на новия собственик още по време на първата пресконференция, която роди повече въпроси, отколкото отговори. Тогава от "червените" трябваше да внесат яснота около смяната на собствеността, а всъщност на "Армията" стана още по-мътно - нито се разбра защо Ганчев е напуснал, нито кой го наследява.

Стоян Орманджиев

Папазки уж не е в ЦСКА

И ако отдадем на случайност пропуснатото име на Папазки на първата пресконференция на 7 май, то месец по-късно - на 10 юни, съвсем съзнателно името на хазартния бос дори не бе споменато от представителите на ЦСКА. Нито Орманджиев, нито Филип Филипов се осмелиха да изрекат името на Валтер Папазки на глас. А въпрос за него имаше, и то много конкретен.

Попитан за появилите се информации, че Валтер Папазки е новият собственик на ЦСКА, Стоян Орманджиев отговори витиевато: "Относно структурата в ЦСКА, мисля че бяхме достатъчно ясни, че ЦСКА е акционерно дружество. Споменават се доста имена - дали за собственост, дали за треньори, дали за футболисти. Аз не мога да кажа за някой, който не е в клуба, да кажа, че е в клуба."

След това Орманджиев си запя старата песен на нов глас. "Оперативно ние всеки ден сме с Данаил Илиев, коментираме нещата, които се случват в клуба. Спортно-техническите решения са оставени на нас. Ние сме хората, които носим отговорност. Когато не се справяме добре, нас ще сочите с пръст", повтори се той.

Стоян Орманджиев

Историята с ЦСКА и Папазки - досущ като Левски и Божков

Нещо подобно беше и в Левски в първите години на управлението на Васил Божков. Името му не се назоваваше, а собственик по документи се водеше дясната му ръка Георги Попов. Едва когато Божков бе погнат от българската прокуратура, хазартният бос излезе наяве и започна да дава пресконференции като мажоритарен собственик на Левски. Дотогава, поради една или друга причина, никой не искаше да осветлява действителния собственик на "сините".

Кога в ЦСКА ще престанат с бутафорията?

Да се върнем на пресконференцията на ЦСКА от понеделник: в началото Орманджиев отбеляза, че този път имало по-малко представители на медии, отколкото на първия брифинг през май. Това не трябва особено да го изненадва, след като първата пресконференция се оказа откровена бутафория - с политкоректни отговори на удобни въпроси и нито дума какво и защо се случва в клуба. Това съвсем закономерно разочарова не само феновете, но и медиите, които имаха далеч по-големи очаквания.

Професионализмът на ЦСКА още лъха на аматьорщина

Нещо подобно се случи и на втората пресконференция, която уж трябваше да покаже, че в ЦСКА започва да се работи прозрачно и професионално. Само че аматьорщината започна да лъха още от началото: с лош звук от уредбите в залата и разнасяне на журналистически микрофони - от единия край на масата до другия. И така няколко пъти, докато се изговорят всички участници.

После се говори за "преструктуриране" на клуба - показа се новата структура в ЦСКА и отделните звена. Въпросът е, че по този начин трябваше да изглежда структурата на ЦСКА и до момента. Какво са правили на "Армията" досега, ако не са имали такава напълно базова структура, каквато би следвало да има всеки един амбициозен футболен клуб у нас?

ЦСКА пресконференция

Къде спа ЦСКА досега?

Орманджиев и Филипов говориха още какво ще бъде "оттук нататък". А досега какво е било? Нима на "Армията" си признават, че в ЦСКА е царило "махленско и селяндурско управление", както се изрази един тартор на Сектор Г? Освен това старши треньорът вече щял да има повече власт - и заедно с изпълнителния директор да взимат важни решения за отбора. А годината е 2024-та - дано доживеем да го видим и на практика.

След като преди година се хвърляха смели заявки за детрониране на Лудогорец, към днешна дата в Борисовата градина си признават, че ЦСКА няма отбор, който да се бори за титлата. Изготвен е план за три трансферни прозореца, след които евентуално да се атакува върха в българския футбол. Дано Томислав Стипич дочака третия прозорец, тъй като последните му двама предшественици нямаха този късмет. А и с 1-годишния договор (+1), който хърватинът подписа, приказките за дългосрочно развитие на ЦСКА придобиват още по-смехотворен характер.

За "професионализма" в ЦСКА говори и фактът, че ръководството работи активно върху трансферите на отбора за това лято от 20 дни. 20 дни, наистина ли? Та тази работа не трябваше ли да започне още зимата, да не кажем есента? Или дори миналото лято? Не може клуб от ранга на ЦСКА да започва да работи "активно" по лятната си селекция на 20 май. Това не е професионално поведение - и смяната на собствеността не може да бъде оправдание за това абсурдно бездействие.

Стоян Орманджиев

В ЦСКА има и позитивен полъх

Една от малкото добри новини в ЦСКА е, че чистката е стартирана. Петима играчи ще бъдат освободени от клуба на 30 юни. А други, като Амос Юга например, ще бъдат умолявани да разтрогнат новоподписаните си договори с тлъсти заплати отпреди няколко месеца. Другият позитивен полъх дойде от Михаил Александров - новия технически директор, който съвсем на място се пошегува, че психолог ще е нужен и на ръководството на ЦСКА, не само на играчите.

ЦСКА върви в положителна посока и откъм отношение спрямо медиите. Две пространни пресконференции, макар и изпразнени от съдържание. На "Армията" остава да започнат да назовават нещата такива, каквито са. Да се казва истината и да се отговаря на всички въпроси, без значение колко неудобни са те. Така се гради прозрачност и връзка с феновете. Всичко останало води единствено към ужас без край.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Без ЦСКА и Левски в Европа - за пръв път от 9 години! Какви са причините? (ВИДЕО)

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес