Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Нов цикъл и нов президент, а май всичко си е постарому

03 септември 2024, 07:00 часа • 1255 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Тази седмица националният отбор по футбол започва поредния нов цикъл - този път и с нов президент в лицето на Георги Иванов – Гонзо. "Лъвовете" стартират участието си в Лига C на Лигата на нациите в група с Беларус, Северна Ирландия и Люксембург, а турнирът се явява генерална репетиция преди световните квалификации догодина.

В рамките на два месеца възпитаниците на Илиан Илиев ще изиграят общо шест мача, които могат да бъдат добър ориентир за това къде се намира отборът в развитието си. А от представянето на тима в тези мачове може да се направи и обосновано предположение дали Гонзо ще успее да изпълни заканата си да класира България на Мондиал 2026.

Точно преди година отброихме, че след 2 години и 11 месеца България ще цъфне и върже - обещано тъкмо от Гонзо. 2023-а обаче бе година, която едва ли някой в националния отбор иска да си спомня, след като тимът не записа нито една победа. Българският футбол все пак взе частичен успех, като се отърва от Борислав Михайлов. Но не и от модела "Борислав Михайлов".

Георги Иванов - Гонзо

Наследникът на Михайлов до момента с нищо не показва, че се различава от предшественика си и че е способен да промени нещо генерално в управлението на българския футбол. Това се подразбира и от честите му изказвания, че ще се работи бавно и леко, без резки промени, за да не дай си боже да се счупи нещо от добре смазаната ни футболна система.

Сега остава точно една година и 11 месеца, докато дойде обещанието на Гонзо, че ще имаме отбор, с който да се гордеем. Възможно е да съм песимист, възможно е и да имам проблеми със зрението, но не виждам как дори ще се доближим до мечтите на Гонзо за класиране на Световното в САЩ след две години. Защото нищо, ама абсолютно нищо не подсказва за такъв рязък завой.

Ако България наистина е кандидат за участие на Световното първенство, то отборът трябва не просто да спечели групата си в Лигата на нациите, а да смаже боксови круши като Беларус, Северна Ирландия и Люксембург. Само така можем да си върнем самочувствието, че сме способни да се борим за една от 16-те европейски квоти за САЩ 2026.

Вече 20 години България няма участие на голям форум. И все са ни виновни футболистите, треньорите, клубовете, държавата, ретроградния Меркурий, но никога Българският футболен съюз. Такива знаци ни даваше Борислав Михайлов в продължение на 18 години. Остана ни да се надяваме, че с Гонзо ще е различно.

Не е само президентът Иванов: всеки иска да гледа България на голям форум. На родния запалянко обаче му омръзна от безотговорни ръководители в българския футбол. Крайно време е БФС да започне да носи отговорност за представянето на националния отбор. И ако Гонзо по някаква неведома причина не изпълни целта си България да играе на Световното в САЩ, то изходът е само един - незабавна оставка.

П.П. И моля ви, без връщане на бял кон - това вече сме го гледали...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": ЦСКА не е в плен, а в смъртоносна хватка

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес