Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия има готовност да защити военно Република Сръбска

22 септември 2016, 09:45 часа • 5463 прочитания

Премиерът Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич изразиха загриженост по повод изявленията на бившия военен командир на армията на Босна и Херцеговина Сефер Халилович, който в интервю за сараевска телевизия заяви, че може да се стигне до война, ако Република Сръбска проведе референдума за Деня на републиката, съобщава македонското електронно издание „МКД“. Двамата министри подчертаха, че Белград иска мир и ще направи всичко възможно, за да запази регионалната стабилност и интегритета на Босна и Херцеговина.

Същевременно Дачич увери, че коментарите на Халилович са „най-голямата заплаха за мира и стабилността в региона“, които трябва да бъдат приемани сериозно.

Според външния министър са налице военни планове, базирани на оценката, че Република Сръбска няма да издържи да се защитава повече от 10-15 дни, и че Сърбия не може да й окаже помощ. „На всички е ясно, че референдумът е само предтекст, зад който стоят намеренията Република Сръбска да бъде унищожеа чрез война“, отбеляза Дачич.

„Сърбия е достатъчно силна, за да се отбранява и няма да позволи унищожаването на Република Сръбска, ако тя бъде нападната“, категоричен бе министърът.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик официално заяви, че на насилие от страна на Сараево Баня Лука ще отговори с отцепване от състава на Босна и Херцеговина, предава македонското електронно издание A1 On.

Додик направи изявлението си преди разговор с руския президент Владимир Путин по повод изказване на командира от босненската армия Сафер Халивович, предаде Фокус.

„Ние знаем, че позицията на Халилович, който се заканва с война, е позиция на всички в Сараево, но ако говорим хипотетично, ако се случат каквито и да е било ходове от този вид, ние в същия момент сме извън Босна и Херцеговина“, предупреди президентът на Република Сръбска.

Додик увери, че страната е способна военно да се отбранява и ако бъде нападната, че ще защитава. На въпрос дали в подобен случай разчита на Сърбия или Русия, той подчерта: „Разчитам на всички, но преди всичко на нашия народ“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес