Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственик на компания за унищожаване на паразити е арестуван за смъртта на трима души в Румъния

19 ноември 2019, 16:35 часа • 2190 прочитания

Румънските власти задържаха собственик на компания за унищожаване на паразити. Той е обвинен в това, че след като компанията му обработила два блока със смъртоносен химикал за борба с вредители, трима души са загинали, а 28 други са били хоспитализирани, предава AFP.

Бебе на една седмица, тригодишно дете и майка му на 28 са починали, след като през уикенда блокът, в който са живели, е бил напръскан с пестициди.

Два блока със стотици апартаменти в западния румънски град Тимишоара са били евакуирани след като фирмата ги е напръскала с токсичния препарат.

Собственикът на компанията, извършила борбата с вредителите, се разследва за убийство, телесни повреди и трафик на токсични вещества, съобщиха от прокуратурата.

"Тестовете, които направихме, откриха следи от метални фосфиди, вероятно алуминиеви, над законовата граница, в смъртоносна доза", каза Кристина Попа от държавната ветеринарно-санитарна агенция пред репортери.

Адвокатът на собственика на компанията Калин Стайкулеску заяви, че клиентът е закупил веществото "от контакт" без разписка, съобщава Агенция "Фокус".

"Той знаеше, че са силни, но нямаше представа, че са токсични или смъртоносни за хората", заяви Стайкулеску пред информационна агенция Mediafax, цитиран от AFP.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес