Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 20-годишна пауза: Наша съседка възобнови директните полети до Ню Йорк

08 юни 2024, 08:55 часа

След 20-годишно прекъсване румънците могат отново да летят директно от Румъния до САЩ, а първият такъв полет беше извършен в петък от международното летище „Хенри Коанда“ (Отопени) в Букурещ за Ню Йорк, предава БТА, като цитира телевизия Diji24.

Реклама

Около 100 пътници си бяха купили билети за директния презокеански полет, продължаващ около 10 часа.

Последните директни полети между Румъния и САЩ бяха извършени преди над 20 години, през ноември 2003 г., напомня телевизията. 

ОЩЕ: Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

Diji24 отбелязва, че полетите ще се осъществяват със самолет Airbus A330 със 275 места, като при първия полет са били заети едва 40% от тях. Предвижда се курсът между Букурещ и Ню Йорк да бъде обслужван 4 пъти седмично.

Според телевизия ProTV полетът се изпълнява от частната авиокомпания HiSky, чийто генерален директор Юлиан Скорпан, пилот-командир с над 20-годишен стаж, е присъствал лично на днешния първи полет.

Снимка: iStock

С пускането на маршрута между Букурещ и Ню Йорк HiSky се превръща в единствената частна авиокомпания в историята на румънската авиация, извършваща редовни полети до САЩ, след спирането на директните полети на националния авиопревозвач ТАРОМ през 2003 г., отбелязва телевизията.

„Заедно с пътниците на борда за полета до Ню Йорк днес преживяваме един забележителен момент, а 7 юни ще се запомни като деня, в който пътят на румънците към САЩ се отвори отново след 21 години. За нас е изключителна чест да бъдем компанията, която успява да осъществи това желание на пътниците от Румъния и диаспората. Следващата мечта, която съм убеден, че ще се сбъдне скоро, е да кацнат в Ню Йорк първите румънски пасажери, които ще стъпят на американска земя без виза“, заяви Скорпан.

ОЩЕ: Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Планира се полетите от летище „Хенри Коанда“ в Букурещ до летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк да се извършват 4 пъти седмично със заминаване от Румъния всеки понеделник, сряда, петък и събота. Самолетът на HiSky ще излита от Букурещ в 8:30 часа местно време и ще каца в Ню Йорк в 11:35 местно време, а на връщане ще излита от летище „Джон Ф. Кенеди“ в 13:25 местно време и ще пристига в Отопени в 6:15 местно време.

Според данни за въздушния трафик HiSky от 2023 г. е втората по големина румънска авиокомпания по брой на транспортираните пътници и четвъртият по големина оператор на летищата в Румъния. Букурещ е основната оперативна база на компанията, която извършва редовни полети и от летищата в Яш, Бая Маре, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев, както и чартърни полети в сътрудничество с основните туроператори, посочва ProTV.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес