Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

12 май 2024, 19:08 часа • 6735 прочитания

По време на встъпването си в длъжност новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония.

Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде.

"Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза шестия поред президент на страната.

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Нищожна?

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че "незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна".

Още: Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Според Лога това, което трябва да се случи е "или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията" на президент.

Реакция от Гърция

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска.

Министерството на външните работи на Гърция реагира остро. В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори.

Още: Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

Нарушаване на Конституцията

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори, като кандидат на Левица написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но "ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина".

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Гордана Силяновска

През годините Гордана Силяновска се показа като противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС. Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото Преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и тогавашните върховени представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Силяновска е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.

„Ще пробия пътя на жените, навсякъде виждам умни и отдадени жени, които нося не само в ума си, но и в сърцето си“, заяви Гордана Силяновска в речта след полагането на клетвата. „Ние, жените, можем да развием политиката като изкуство на невъзможното, а не само на възможното. Доверието е много важно и аз ще го оправдая. И не заради отговорност към партията, а защото съм заобиколена от много красиви жени. Но ние сме длъжни да помагаме на хората и да следваме ритъма на природата. Бих искала да направим крачка напред в представителството на жените в бъдещия състав на парламента. Неслучайно думите страна и Македония са в женски род. „Помогнете на жените народни представители да изразят това, което досега не са успели“, каза Силяновска.

Силяновска Давкова обеща, че ще се грижи еднакво за всички граждани. „Ще бъда президент и на левицата, и на десницата. Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разлика нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквато и да е разлика“, каза тя.

На церемонията по встъпването й в длъжност не присъстваха, макар да бяха поканени, предшественикът й Стево Пендаровски и Бранко Цървенковски, който бе президент през периода 2004-2009 г. Техните столове останаха празни. В същото време на церемонията в Собранието дойдоха бившия президент Георге Иванов (2009-2009) и Вилма Трайковска, съпруга на загиналия президент Борис Трайковски, заемал поста през 1999-2004 г.

Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес