Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънският президент поиска референдум за законопроекта за освобождаване на затворници

24 януари 2017, 07:37 часа • 463 прочитания

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че спорното предложение на социаллибералното правителство за амнистия на затворници, което може да помогне и на корумпирани политици да излязат на свобода, ще бъде прието или отхвърлено чрез референдум.

"Румънците ще решат дали са съгласни, или не с постановлението", каза президентът на северните ни съседи в реч по националната румънска телевизия, предаде БГНЕС.

В неделя (22 януари) Букурещ се проведе многохилядна антиправителствена протестна акция, в която взе участие и Йоханис. Причината за протеста беше спорното предложение от страна на правителството за промени в румънското законодателство.

Според протестиращите промените в наказателния кодекс на Румъния ще дадат възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Предложението гласи, че осъдените на под 5 години затвор ще бъдат освободени, ако присъдите им са за ненасилствени престъпления. Затворници над 60-годишна възраст, бременни жени и затворници с деца пък биха получили намаляване на наказанието наполовина. Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да отпадне, ако причинените от тях щети не надвишават 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лева).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес