Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния ще стимулира ваксинацията с ваучери за храна и лотария

30 август 2021, 20:30 часа • 1247 прочитания

Румънското правителство одобри днес извънредно постановление, предвиждащо отпускането на ваучери за храна и възможността за включване в лотария с парични награди на лицата, които се ваксинират срещу COVID-19, съобщава телевизия Диджи24.

Същият документ предвижда признаването на зелените дигитални сертификати за удостоверяване на ваксинация, тестване или преболедуване. Ваучери за храна на стойност 100 леи - 20,27 евро, ще бъдат отпускани на хората, които се ваксинират от сега нататък. Вече ваксинираните лица пък ще могат да участват в националните лотарии, организирани от октомври. Ваучерите ще бъдат получавани след завършване на ваксинационната схема и ще се раздават чрез ваксинационните центрове или кабинетите на личните лекари, предава 24 часа.

Във "ваксинационните лотарии" също ще могат да се записват напълно ваксинирани лица, а първото теглене ще бъде през октомври. Получаването на наградите ще бъде в срок до 30 дни след тегленето. В нормативния акт не са посочени конкретни детайли за наградите, отбелязва телевизията. Извънредното постановление предвижда също признаване на зелените дигитални сертификати за COVID19 на територията на Румъния, с които се удостоверява ваксинация, тестване или преболедуване.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес