Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния доволна от облекчаването на достъпа до трудовия пазар във Франция

23 август 2012, 14:31 часа • 3785 прочитания

Румъния изрази задоволство от решението на Франция да облекчи ограниченията върху достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани и го нарече "едно от съществените условия за улесняване на социалната интеграция на ромите".

"Министерството на външните работи поздравява решението на френското правителство за облекчаване на условията за достъп до пазара на труда за румънските и българските граждани", се казва в комюнике. Букурещ изразява задоволство и от "конструктивния подход на френското правителство за интеграцията на ромското население".

Букурещ декларира също така пълна готовност за сътрудничество с френските партньори за създаване и прилагане на проекти за социална интеграция на ромите. Румъния е страната с едно от най-големите ромски малцинства в Европа, равняващо се на близо 620 000 души, според данни от последното преброяване. Според неправителствените организации обаче ромите са над 2 милиона души, но много от тях предпочитат да не се обявяват за такива заради страх от дискриминация.

Румънското външно министерство подчертава, че една от ключовите му цели остава "отмяната на всички ограничения за трудовия пазар във всички държави членки на ЕС".

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес