Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов голям горски пожар пламна близо до Атина

23 юни 2024, 06:59 часа

Голям горски пожар избухна югоизточно от гръцката столица близо до Кератея в събота вечерта, а жителите бяха призовани да се евакуират в по-безопасен район, съобщава „Катимерини“.

Реклама

Пламъците са обхванали ниски пасища, но в района има разпръснати къщи, които можеха да бъдат застрашени. Изпратени са повече от 100 пожарникари с 30 автомобила, съобщиха от противопожарната служба.

Малко преди 23 ч. е издадено спешно предупредително съобщение за жителите на Ано Даскалио да се евакуират към Кератея. Кметът на Лавреотики Димитрис Лукас каза пред „Катимерини“, че пламъците са достигнали първите къщи, но жителите са били евакуирани навреме.

„Успяхме да ги евакуираме навреме, огънят засегна първите къщи“, но не се съобщава за щети, каза Лукас, добавяйки, че общинските екипи в момента се опитват да отворят зона, за да спрат пламъците.

Пожарникарите в Гърция продължават да се борят с горските пожари в редица части на страната.

През цялата нощ в западната пелопонеска префектура Илия пожарникарите работиха усилено, за да укротят огъня, който до късно вечерта в петък бушува извън контрол.

Противопожарната служба каза, че основните пожарни фронтове са разположени извън селата Латас и Продромос.

Контингент от 154 пожарникари действат в района, включващ шест наземни екипа, доброволци, както и земекопни машини и цистерни с вода, осигурени от местните власти. Шест самолета и един хеликоптер помагат на гасенето.

В петък бяха изпратени 26 съобщения за спешни случаи 112 за осем часа. Осемнадесет от тези съобщения призовават жителите да се евакуират, а 13 се отнасят до пожара в Мастрантонис в Ахая.

55-годишният мъж е пострадал при пожар в Илия и е починал в болница.

Пожарната служба каза още, че ситуацията в Мегалополи в Аркадия и Краниди в Арголида се е подобрила. Пожарникарите сега работят за овладяване на разпръснати огнища на пожар и за предотвратяване на пожари в тези два региона на Пелопонес.

Горските пожари също са овладени в Алпохори в Илия, Лиркея в Арголида, Кефалония, Неохори в Месиния и Ригани в Агринио.

Въпреки че се прогнозират благоприятни метеорологични условия, които да облекчат ситуацията, тя ще остане критична в Атика, централната и южната част на Евия, Лакония, Арголида и Хиос, съобщи Националната обсерватория на Атина.

Атика, Централна Гърция и Пелопонес остават с висок риск от пожари, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Взривиха кола в Атина (ВИДЕО) 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес