Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово иска Асоциацията на сръбските общини да няма изпълнителни правомощия

19 юни 2018, 10:15 часа • 1005 прочитания

Прищина настоява Асоциацията на сръбските общини да бъде създадена в съответствие с Конституцията на Косово, което означава, че тя няма да има изпълнителни правомощия, съобщава електронното издание на вестник Gazeta Express.

Главният преговарящ на Косово в техническия диалог със Сърбия Авни Арифи се срещна в понеделник в Брюксел с представители на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализация на двустранните отношения между двете страни.

В рамките на срещата косовската делегация е представи резултатите от диалога и е повторила, че Асоциацията на сръбските общини ще бъде създадена въз основа на Конституцията на Косово.

Същевременно правителството на Косово обяви чрез прессъобщение, че в Брюксел са доволни от изпълнението на Косово на ангажиментите, поети в преговорния процес. Косовската делегация се е оплакала на ЕС за неуспеха на Сърбия да изпълни задълженията, заложени в постигнатите до този момент споразумения, подчертават от редакцията, предаде Фокус.

По-рано бе обявено, че Косово и Сърбия ще възобновят диалога на високо равнище до края на месец юни, но така и не бе обявено официално на коя точно дата това ще се случи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес