Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как 12 % инфлация ще се отрази на изборите в Сърбия

15 декември 2023, 10:25 часа • 1308 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич няма да участва в парламентарните и местните избори на 17 декември, но въпреки това вотът е вид референдум за неговото правителство в условията на нарастваща инфлация и месеци на протести, предаде АФП.

След повече от десетилетие на власт дяснопопулистката Сръбска прогресивна партия (СПП) на Вучич изглежда ще продължи управлението си, според социологическите проучвания, въпреки тежките общински избори в столицата Белград.

Растат цените в Сърбия

Още: Сърбите не се интересуват толкова за еврочленството, колкото за Косово

Сръбските граждани са засегнати от повишаването на цените, като инфлацията достигна приблизително 12 %.

"Ситуацията в страната не е идеална. Знам, че животът ви е труден, че имате проблеми", заяви Вучич пред поддръжници на предизборен митинг миналата седмица.

За да притъпи острите удари на инфлацията преди изборите, сръбският президент отприщи поток от държавни разходи - повиши пенсиите и раздаде пари на възрастните хора.

Политиката изглежда се отплаща, като прогнозите са, че СПП ще получи поне 40 % от гласовете, което ще проправи пътя към победа за Вучич и неговите съюзници.

Още: Обвиненията в изборни измами в Сърбия не спират, стигна се до инцидент

Опозицията в широка коалиция

Партията на държавния глава е изправена пред най-силната конкуренция от страна на широка коалиция от опозиционни партии и кандидати, които се явяват на изборите под знамето "Сърбия срещу насилието".

Движението беше създадено след поредните масови стрелби по-рано тази година, които подтикнаха стотици хиляди да излязат на улицата. Митингите бързо прераснаха в антиправителствени протести, които продължиха месеци.

Според Владимир Пейич от социологическия институт Faktor Plus преди вота повече избиратели не са взели решение, отколкото в миналото.

Още: Вучич печели изборите в Сърбия след обвинения за "българска измама"

"За първи път след поредица от изборни цикли имаме друга по-голяма политическа сила освен СПП - Сърбия срещу насилието", каза Пейич.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес