Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите в Косово – надежда за промени

15 февруари 2021, 11:01 часа • 1230 прочитания

На проведените вчера извънредни парламентарни избори в Косово убедителна победа спечели лявото реформаторско движение „Самоопределение”. Според резултатите от преброените 97% от бюлетините, партията получава 48% от гласовете, съобщи „Дойче веле”, позовавайки се на информация от Централната избирателна комисия. Избирателната активност достигна 45,5%.

Демократичната партия на Косово (PDK), произлязла от редиците на Армията за освобождение на Косово (АОК) и управлявала дълги години страната, получи едва 17% от гласовете на избирателите, а управляващата консервативна „Демократична лига на Косово (LDK) – 13%. За партията, основана от легендарния правозащитник и пацифист Ибрахим Ругова, това е най-лошият резултат досега, пише изданието.

Лидерът на „Самоопределение” Албин Курти заяви пред привържениците си на митинг в Прищина, че сред основните му приоритети са „справедливост и работни места”.

„Предстои ни дълъг път, ще допускаме грешки, но целта ни е достойна”, каза той.

Курти оглавяваше правителството на Косово в продължение на месец и половина в началото на 2020 г.

Заради съдимост ЦИК го изключи от списъка на кандидат-депутатите, но въпреки това се очаква той да стане министър-председател на страната. Заради недостатъчния брой депутати от партията му в парламента, Курти ще трябва да търси подкрепа за съставяне на правителство.

Според агенция ДПА, резултатът от изборите в Косово е отговор на желанието на много от гражданите да кардинална промяна и реформи. Албин Курти е събрал около себе си предимно млади и енергични политици, които досега не са били част от бюрократичния апарат.

Изпълняващият длъжността президент на страната Вьоса Османи, която напусна редиците на LDK, беше втора в листата на „Самоопределение” и, според анализатори,, може да бъде избрана за президент на Косово.

45-годишният Албин Курти е част от новото поколение политици, които настояват за отстраняване от власт на старите функционери, които доминираха в политическия живот на страната след обявяването на нейната независимост през 2008 г.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес