Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две жертви на наводненията в Истанбул, потоп и в Гърция (ВИДЕА)

06 септември 2023, 01:35 часа • 7046 прочитания

Двама души загинаха след внезапните наводнения, предизвикани от проливни дъждове, които превърнаха улиците на Истанбул в буйни реки, съобщиха официални лица, цитирани от АФП. Четирима са изчезнали и се издирват.

Нощната буря наводни частично станция на метрото и наложи евакуацията на десетки хора от градска библиотека, съобщават медиите. Прииждащите води отнасят автомобили и сергии на градския пазар.

Дъждовете последваха особено сухо лято, през което водните резервоари на 16-милионния град паднаха до деветгодишно дъно.

Бедствия и в Гърция

Истински потоп има и в Гърция. Рекордни количества дъжд доведоха до наводнения. Един човек загина, а друг се издирва. Жертвата на дъждовете изглежда е била отнесена от наводненията, а един пастир е обявен за изчезнал, заяви говорителят на правителството Янис Артопиос пред обществената телевизия ERT. По-късно гръцката брегова охрана съобщи, че се издирва и жена, която е плавала с кану в морето в района на Халкидики.

Още от вчера най-висока степен на опасност беше обявена на много места в страната.

Улиците се превърнаха в реки, пътищата бяха блокирани, а буреносни ветрове и градушки удариха Северна, Централна и Южна Гърция. Във Волос са наводнени стотици къщи. Михаела Големинова е на почивка в града и разказва, че предупреждения за опасно време се изпращат на всички мобилни номера още от неделя.

Над 7000 мълнии са паднали за по-малко от 24 часа. Спешни екипи евакуират хора с гумени лодки. Паника няма, а някои излязоха навън въпреки забраната. Според метеоролозите настоящата буря „Даниел“ е една от най-силните в Европа.

Същевременно гръцки официални лица съобщиха, че пожарникарите са овладели пожара, който гори от седмици в националния парк Дадия.

НА ЖИВО: Бедствие по Черноморието

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес