Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Додик беше разпитан в Сараево за противоконституционния референдум

31 декември 2016, 10:10 часа • 759 прочитания

След месеци на избягване президентът на Република Сръбска Милорад Додик беше разпитан от босненската държавна прокуратура в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево, относно организирането на противоконституционен референдум за отбелязване на ден на босненската сръбска автономна област, съобщава онлайн изданието Europe Balkan Latest News.

Прокуратурата обяви, че Додик е заподозрян в рамките на разследване за неизпълнение на решение на босненския Конституционен съд. При такова престъпление наказателният кодекс на страната предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.

Преди дни Додик заяви, че 9 януари ще бъде отбелязан в Баня Лука с официални чествания и парад на местните полицаи, въпреки факта, че през 2015 г. Конституционният съд в Босна и Херцеговина реши, че празникът в сръбската автономна област ще е в нарушение на Конституцията, съобщи онлайн-изданието EBLNews.

През месец септември тази година съдът дори анулира референдума, проведен от местните власти в населените със сърби райони, по този въпрос.

Додик обаче, в качеството си на президент на Република Сръбска, устрои прием в Баня Лука и по този повод подчерта, че сръбска общност „е държава, без значение кой какво мисли за нея“, предаде Фокус.

По думите му голям празник ще бъде проведен на 9 януари и полицаи ще маршируват през града. Въпреки това, засега не е ясно дали на сръбски войници, които са членове на армията на Босна и Херцеговина, ще им бъде позволено да се присъединят към парада, тъй като Министерството на отбраната на страната все още не е отговорило на искането, направено от сръбските лидери в Баня Лука.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес