Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи изкупуват имотите в Одрин

20 декември 2021, 15:59 часа • 8393 прочитания

Българи и гърци, привлечени от благоприятните валутни курсове, купуват имоти в северозападната турска гранична провинция Одрин, съобщава "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

От известно време Одрин привлича купувачи от съседните страни, а в момента цените на недвижимите имоти са още по-изгодни заради обезценяването на турската лира.

"Гръцки граждани от турски произход купуват много имоти тук. В миналото им продавахме по две или три жилища годишно, а сега те купуват по 10", казва Серхат Чекер, ръководител на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин.

Търсенето от страна на българи също се увеличава, казва Чекер, като добавя, че българите особено предпочитат тихата провинция. "Много българи искат да купят имот в Одрин, но бюрокрацията усложнява ситуацията за тези, които нямат двойно гражданство", добавя той.

Ако имат само българско гражданство, те могат да купуват имоти в съседната провинция Текирдаг или в окръг Чорлу, но не и в Одрин, обясни той. "Тези, които са от Гърция, виждат в това възможност за инвестиция. Те купуват по пет или шест двустайни апартамента и ги отдават под наем".

Ерхан Коч, консултант по недвижими имоти, очаква продажбите на жилища на български и гръцки граждани да продължат да се увеличават. "Българската валута лев набра стойност спрямо турската лира и на пазара има много българи, които търсят жилища за покупка", казва той.

Коч отбеляза също така, че повече от половината от летните къщи в залива Сарос вече са наети от гръцки и български граждани.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес